Târgu-Mureş: Smart-card-ul, principalul avantaj al proiectului „Mureş Digital”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul "Mureş Digital" a fost prezentat astăzi
Proiectul "Mureş Digital" a fost prezentat astăzi

De anul viitor, toţi mureşenii vor avea smart card pentru plăţi online. Cardul le va permite cetăţenilor atât efectuarea de plăţi online, cât şi accesul la diferite servicii publice, însă folosirea lui nu este obligatorie.

Proiectul „Mureş digital“ este unic în ţară şi are două componente majore: dezvoltarea sistemului informatic local şi crearea unui parc tehnologic specializat pe cercetare şi informatică medicală.

Card şi semnătură electronică

Principalul avantaj al acestui proiect va fi introducerea unui smart-card care va fi distribuit de către municipalitate tuturor mureşenilor. Acesta va cuprinde sămnătura electronică a posesorului, lucru care îi va permite atât efectuarea de plăţi electronice, cât şi accesul la diverse servicii publice, care vor fi, de asemenea, informatizate.

Plăţile efectuate cu acest card vor duce la economii de timp şi de bani, atât pentru contribuabili, cât şi pentru municipalitate. „Proiectul demarează din primul semestru al anului viitor, când introducem deja tot ceea ce ţine de plata online a taxelor şi impozitelor. Cetăţeanul va putea de oriunde să se adreseze primăriei, să vadă detaliat ce şi cât are de plată, va putea să-şi plătească taxele şi impozitele din orice colţ al ţării, dar şi din străinătate“, a precizat Dorin Florea, primarul municipiului.

Concret, dacă un mureşean va plăti taxele şi impozitele online pe baza acestui card va fi scutit de drumul până la primărie şi de stat la coadă la ghişeu.

Utilizarea smard-cardului le va permite cetăţenilor să intre mai uşor în contact direct cu reprezentanţii autorităţilor locale, dar şi invers. Astfel, în loc de dezbaterile publice, edilii vor posta chestionare online, la care sunt invitaţi să răspundă toţi utilizatorii.

Deşi cardul va fi distribuit tuturor locuitorilor oraşului, folosirea lui nu va fi obligatorie. Cu siguranţă, însă, cei care au acces la internet şi au puţin timp liber  la dispoziţie vor prefera să îl utilizeze decât să stea la cozile de la ghişeu. Pentru cei care nu au acces la internet se vor amplasa infochioşcuri speciale pe domeniul public.

Distribuirea cadrurilor va începe de anul viitor, iar Primăria nu va cheltui niciun ban pentru acest lucru. Firmele care sunt implicate în proiect vor suporta toate costurile. Tocmai de aceea, la întâlnirea de astăzi, cand a fost lansat oficial proiectul, au fost invitaţi să participe toţi cei implicaţi. Deocamdată, edilii nu au vrut să dea mai multe detalii despre modalitatea de funcţionare a întregului sistem.

Parc tehnologic

Pe partea de crearea a unui parc tehnologic de informatică medicală, iniţiatorii proiectului poartă discuţii cu Universitatea de Medicină, dar şi cu unităţile sanitare din oraş. Primăria a obţinut momentan terenul pe care va fi amplasat acest parc tehnologic, urmând ca de anul viitor să demareze inverstiţia.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite