Târgu-Mureş: Primăria, bună de plată la E.ON Gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii locali au votat garantarea şi plata datoriilor Energomur foto Arhivă
Consilierii locali au votat garantarea şi plata datoriilor Energomur foto Arhivă

Edilii aşteaptă ajutorul Prefecturii ca să scape de o datorie a Energomurului, pentru care garantase anul trecut. În cazul în care convenţia de garantare rămâne valabilă, Primăria va avea de achitat companiei E.ON Gaz peste 18,7 milioane de lei.

Datoriile fostei societăţi de termoficare Energomur către compania E.ON Gaz România dau bătăi de cap Primăriei Târgu-Mureş. Scandalul a început în vara anului trecut, când Primăria a semnat cu E.ON Gaz România o convenţie de plată şi  garantare a datoriilor Energomur.

La data semnării actului respectiv, suma datorată furnizorului de gaz se ridica la 21.509.178 de lei. Din aceste datorii, suma de aproximativ 18,7 milioane de lei a fost garantată de municipalitate, care s-a angajat  să o achite în rate fixe lunare până în iulie 2012.

În schimb, E.ON Gaz România urma să asigure în continuare gazul metan către centralele societăţii de termoficare, pentru ca populaţia racordată la sistem să aibă în continuare apă caldă şi căldură.

Proces pierdut în Instanţă

După ce consilierii locali au votat aprobarea respectivei convenţii de garantare, Prefectura a atacat hotărârea de Consiliu Local în Contencios Administrativ, cerând anularea ei. Recent, magistraţii mureşeni au respins ca neîntemeiată cererea Prefecturii. Decizia Instanţei i-a luat prin surprindere atât pe reprezentanţii Prefecturii cât şi pe cei ai Primăriei.

„Încă nu a ajuns la noi motivarea Instanţei. După ce o vom primi, avem termen 15 zile să facem recurs. În funcţie de motivarea deciziei judecătorilor vom vedea că măsuri vom lua”, a precizat Mircea Munteanu,  directorul de cabinet al Prefecturii Mureş.

Reprezentanţii Primăriei aşteaptă şi ei recursul Prefectului. „Rămâne de văzut ce va face Prefectura în acest caz. Nu e nomal să plătim noi pentru datoriile altora”, a precizat Maria Ciobanu, secretarul Primăriei Târgu-Mureş.

Banii, plătiţi din bugetul oraşului

Pe de altă parte,  viceprimarului Csegzi Sandor spune că e normal ca datoriile pentru care municipalitatea a garantat să fie achitate. „Eu sunt de părere că datoriile trebuie plătite, chiar dacă acestea nu sunt ale Primăriei ci s-au acumulat pe o serie de promisiuni guvernamentale de-a lungul timpului. Când s-a luat decizia garantării acelor datorii era o perioadă de criză pentru oraş, pentru că E.ON Gaz ameninţa cu sistarea gazului către populaţie”,a precizat Csegzi Sandor.

Potrivit acestuia, banii au fost prevăzuţi în bugetul oraşului, „Banii au fost prevăzuţi în buget atunci când am semnat convenţia de garantare, iar dacă Prefectura pierde definitiv procesul vor fi daţi din bugetul local al oraşului, eşalonat, aşa cum am prevăzut în convenţie. Ar fi absurd să ni se ceară întreaga sumă deodată”, a precizat Casegzi Sandor.

Într-un comunicat trimis redacţiei, conducerea companiei E.ON Energie România precizează că " va uza de toate mijloacele legale pe care le are la dispoziţie pentru a-şi recupera creanţele pe care le înregistrează asupra Primăriei municipiului Târgu-Mureş şi societatea Energomur".

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite