Târgu-Mureş: Primăria a pierdut 500.000 de euro la negocierea pentru batalul Azomureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preluarea iazului batal al Combinatului Azomureş nu a adus oraşului decât 1.500.000 de euro. Comisia de negociere nu a reuşit să obţină nici măcar cei 2 milioane de euro propuşi de Azomureş acum doi ani în schimbul donaţiei.

Negocierile Primăriei Târgu-Mureş cu reprezentanţii Azomureş în ceea ce priveşte acceptarea donaţiei iazului batal nu s-au finalizat în avantajul municipiului. Astfel, dacă acum doi ani Combinatul Chimic propunea donarea iazului batal către municipalitate şi acordarea sumei de 2.000.000 de euro pentru proiectele oraşului, acum comisia de negociere n-a reuşit să obţină de la patronii turci decât 1.500.000 de euro.

Nemulţumiţi de suma primită

Mai mulţi consilieri locali s-au declarat nemulţumiţi de suma obţinută de comisia de negociere.  „Aş vrea să văd procesul verbal al comisiei, pentru că suma ce s-a stabilit este prea mică. Aş vrea să ştiu cât de mult au negociat. Propun ca suma să fie mai echitabilă şi mai mare, pentru că preluăm o sarcină de care Azomureşul nu poate să scape. Combinatul va putea funcţiona doar dacă va face acea ecologizare şi dacă nu o va face din fonduri europene se va face pe cheltuiala lor”, a precizat Molnar Gabor, consilier local.

Consilierul Bakos Levente, membru în comisia respectivă a precizat că au existat mai multe runde de negociere, dar suma obţinută nu putea fi mai mare. „Azomureşul a zis că mai mult de atâta nu va da. E o sumă donată de ei şi atât sunt dispuşi să dea”, a precizat Bakos Levente.

Viceprimarul Claudiu Maior, care a făcut şi el parte din comisia de negociere explică pierderea celor 500.000 de euro prin faptul că Primăria nu va achita nici un leu pentru ecologizarea batalului. „Noi am avut o negociere acum doi ani prin care comisia a luat act de prevederile acelor înţelegeri, iar faţă de aceea ce a fost data trecută, primăria nu mai investeşte nici un leu şi primeşte 1.500.000 de euro. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru oraş”, a spus viceprimarul.

Cu alte cuvinte, acum Azomureşul preia şi cota de cofinanţare a proiectului european de ecologizare a batalului, precum şi orice cheltuială suplimentară legată de acest proiect.

Ce s-a preluat

Primăria Târgu-Mureş este acum posesoarea unui iaz batal de 30 de hectare, închis de Azomureş din anul 2006. Aici se află însă circa 1.200.000 de tone de sedimente de carbonat de calciu, fosfaţi de calciu şi amoniu şi azotat de amoniu rezultate în urma obţinerii îngrăşămintelor chimice.

Prin preluarea sa, municipalitatea speră să obţină fonduri de la Uniunea Europeană pentru ecologizarea acestuia şi transformarea batalului într-o zonă verde.

Costurile ecologizării
Combinatul Azomureş a prezentat un proiect de ecologizare şi un studiu de impact al mediului, obţinând un acord de mediu pentru închiderea şi ecologizarea batalului. Urmează acum obţinerea autorizaţiei şi începerea lucrărilor, care se ridică la peste 20 de milioane de euro.

Termenul de finalizare a acestora este sfârşitul anului 2012. În caz că acest termen este depăşit Combinatul riscă amenzi. Timp de 30 de ani de la finalizarea lucrării, zona va fi monitorizată de reprezentanţii Azomureş.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite