Târgu-Mureş: Primăria acţionată în Instanţă pentru copacii tăiaţi din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe ONG-uri de mediu pregătesc o acţiune în Instanţă şi un miting de protest împrotriva tăierilor de copaci din oraş. Primăria justifică tăierile prin faptul că acei copaci îngreunau circulaţia, dar ecologiştii nu sunt mulţumiţi de aceste explicaţii.

Mai multe organizaţii neguvernamentale de mediu, dar şi simpli cetăţeni ai oraşului sunt nemulţumiţi de modul în care angajaţii primăriei au tăiat în ultima vreme mai mulţi copaci din diferite zone ale oraşului. Astfel, conducerea Organizaţiei „Valea Soarelui” va depune mâine o plângere penală împotriva Primăriei, iar organizaţia „Civitas Nostra” mobilizează mureşenii pentru un miting de protest, care ar putea avea loc joi în Piaţa Bolyai.

„Depundem plângere penală împotriva Primăriei şi sperăm că Parchetul să demareze o anchetă pentru a vedea modul în care s-au efectuat aceste tăieri de copaci. Primăria a încălcat dreptul nostru la un mediu curat, dar şi mai multe hotărâri de Consiliu Local ce priveau tăierea de arbori. De asemenea, Primăria a distrus copacii din oraş, pentru că le-au fost tăiate coroanele fără motiv. Nu suntem de accord cu modul în care Primăria efectuează aceste tăieri”, a spus Călin Tocaciu, preşedintele organizaţiei „Valea Soarelui”.

Asociaţia „Civitas Nostra” a depus o solicitare la Primărie pentru organizarea unui miting de protest, iar aprobarea acestuia va fi stabilită mâine. „Vom protesta paşnic, cu lumânări aprinse la trunchiurile copacilor care au fost tăiaţi din Piaţa Bolyai”, a precizat Varga Istvan, membru Civitas Nostra, care speră să adune circa 200 de mureşeni la protest.

Copaci tăiaţi „de urgenţă”

Scandalul a pornit în acest sfârşit de săptămână, când în Piaţa Bolyai au fost tăiaţi şapte tei, vechi de câteva zeci de ani. Copacii creşteau chiar pe trotuarul ce înconjoară un monument din zonă, alee care nu este foarte circulată de pietoni, în schimb este ocupată de zeci de maşini parcate ilegal.

Potrivit planului de tăieri a arborilor de pe domeniu public, supus dezbaterii publice în octombrie 2010, pe strada Bolyai sunt prevăzuţi pentru tăiere doi meri. Faptul că în loc de aceşti copaci s-au tăiat şapte tei bătrâni, i-a numulţumit pe ecologişti, dar şi pe mureşenii care trec prin zonă. „Nu prea circulă pietonii pe trotuarul acela. Au tăiat copacii ca să lase maşinile. Nu e normal”, a spus Nagy Geza, de 62 de ani.

Primăria are însă o explicaţie pentru aceste tăieri.„Conform legii pe aliniamente şi squaruri ce aparţin domeniului public, se pot efectua tăieri de urgenţă la dispoziţia Primăriei. Acolo copacii reprezentau un pericol pentru circulaţie. În zonă s-a făcut un plan de replantare şi din primăvară vor fi plantaţi mesteceni în locul teilor”, a precizat ing. Florica Savu, Şef Birou Amenajare Peisagistică şi Control Spaţii Verzi din cadrul Primăriei. Reprezentanţii ONG-urilor spun că se putea găsi o altă variantă de lărgire a trotuarului, fără a afecta copacii din zonă.

Grada de Mediu în control la Primărie

Tăierile de copaci au ajuns şi la urechile minitrului Mediului, care a cerut un control. Astfel, Garda de Mediu Mureş a cerut Primăriei documentele justificiative în cee ce priveşte tăierile respective. „Până mâine vom primi toate documentele şi apoi vom analiza situaţia, urmând să decidem dacă vom aplica sau nu sancţiuni Primăriei”, a precizat Laurenţiu Cincea, comisar şef Garda de Mediu.

În Târgu-Mureş sunt programaţi pentru tăiere peste 300 de arbori, iar alte câteva zeci urmează a fi toaletaţi.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite