Târgu-Mureş: Oraşul rămâne fără 55 de hectare de pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la Sângeorgiu de Mureş vor dispărea, până la sfârşitul lui martie, patru hectare şi jumătate de pădure. Alte 50 de hectare vor dispărea din Pădurea Budiului, până în 2018, însă autorităţile promit că, în ambele păduri, se vor face replantări de arbori.

Zeci de arbori din pădurile care înconjoară oraşul sunt tăiaţi în această perioadă, cu aprobarea Direcţiei Silvice Târgu-Mureş. Motivaţia este una economică, în sensul că arborii care sunt acum în pădure nu sunt suficient de productivi şi trebuie înlocuiţi cu unii de esenţă mai tare.

Localnici sunt nemulţumiţi

Pădurea din Sângeorgiu de Mureş se întinde pe o suprafaţă de 8 hectare, iar 80% din suprafaţa acesteia va dispărea până în 2018. Tăierile vor fi urmate însă de replantări. „Tot ce tăiem este avizat de minister. În Sângeorgiu de Mureş este vorba de o tăiere de substituire. Acum specia existentă predominantă este carpen, de productivitate inferioară şi se înlocuieşte cu gorun în amestec cu frasin, paltin şi cireş. Acest lucru se face din raţiuni economice, pentru că solul, şi climatul din zona respectivă ar putea permite creşterea unor copaci mai valoroşi atât din punct de vedere economic cât şi ecologic şi social“, a explicat Gabriel Darida, inginer la Ocolul Silvic Târgu-Mureş.

Specialiştii promit că în luna aprilie va începe plantarea noilor puieţi. Localnicii, însă, nu privesc cu ochi buni tăierile de pădure şi speră ca Direcţia Silvică să se ţină de cuvânt. „Am înţeles că pădurea e rară, e furată de ţigani şi trebuie replantată. Pentru zonă nu e bine, pentru că sunt posibile alunecări de teren. Dacă se taie trebuie replantată orice ar fi“, a spus Minodor Sfâriac, 44 de ani, localnic.

Nici edilul din Sângeorgiu de Mureş nu este mulţumit de decizie, dar pentru că tăierile sunt autorizate, nu are ce face. „Nici mie nu-mi convine ca localnic, dar specialiştii decid“, a spus primarul Sofalvi Szabolcs.

50 de hectare dispar din Pădurea Budiului

Conform amenajamentului silvic, 50 de hectare din pădurea Budiului vor fi tăiate până în 2018. Aici replantările se vor face însă în proporţie de 30%, pentru că se promovează regenerarea naturală.

„Acolo este o pădure de gorun şi stejar, iar întrucât arboretul a ajuns la maturitate, trebuie înlocuit cu generaţia tânără, care se formează natural. Acolo se taie  treptat 50 de hectare până în 2018, adică se taie copacii bătrâni, pentru ca puieţii care au apărut să aibă lumină suficientă“, a precizat Gabriel Darida.

Tăierile de pădure, la control

Nemulţumirile localnicilor au ajuns la urechile ministrului Mediului, care a trimis o echipă de control la Târgu-Mureş. Astfel, doi delegaţi de la Garda Naţională de Mediu şi doi de la Inspectoratul pentru Regim Silvic şi Vânătoare Braşov au controlat cele două firme care efectuează tăierile, iar una dintre acestea a primit o amendă de 5.000 de lei pentru nerespectarea tehnologiei de exploatare. 

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite