Târgu-Mureş: Împrumut de peste 15 milioane de euro pentru modernizarea oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria vrea un nou credit furnizor pentru realizarea unor investiţii în oraş. Creditul de peste 15 milioane de euro va fi rambursat în rate anuale timp în următorii zece ani.

După ce în luna octombrie 2010, primăria accesa un credit furnizor pentru realizarea unor investiţii în reţeaua de termie a oraşului, acum edilii vor să se împrumute din nou. De data aceasta suma pe care o doresc este de 15.910.271 de euro şi va fi folosită pentru finanţatea a 40 de proiecte de investiţii în infrastructura oraşului.

„Executivul Primăriei Tîrgu Mureş a identificat principalele obiective de investiţii necesare a fi executate pentru dezvoltarea durabilă a municipiului. Realizarea acestora necesită importante resurse financiare, resurse care nu se regăsesc în totalitate în bugetul local al municipiului. Pentru a putea efectua aceste lucrări de investiţii necesare într-un termen scurt, trebuie găsite surse de finanţare a proiectelor de investiţii”, se arată în proiectul de hotărâre, pe care consilierii locali îl vor dezbate mâine.

Zeci de străzi modernizate

Creditul furnizor de 15.910.271 de euro va fi rambursat în rate în maximum 10 ani de la contractare. Primăria prevede ca din aceşti bani să se realizeze o serie de investiţii în mai toate cartierele oraşului.

Astfel, dacă creditul va fi aprobat vor fi modernizate aleile, trotuarele, parcările şi spaţiile verzi din cartierele Unirii, Cornişa şi Tudor Vladimirescu. De asemenea, vor fi modernizate străzile Paul Chinezu,  Lavandei, Madach Imre, Memorandumului, Ion Eliade Radulescu şi Rodniciei.

O parte din bani vor merge pentru înlocuirea reţelei de apă potabilă şi extinderea canalizării menajere şi pluviale pe străzile Podeni, Băneasa, Voinicenilor şi Insulei, dar şi pentru modernizarea unor intersecţii giratorii de pe străzile Cuza Vodă, Gheorghe Doja sau Libertăţii. Primăria doreşte şi modernizarea iluminatului public pe străzile Grădinarilor Arinului, Fântânii, Franz Liszt, Izvorului, Justiţiei, Retezatului, Strâmbă, Budiului şi Gheorghe Doja.

Ce mai mare investiţie o constituie tranşa a II-a de modernizare a străzii Băneasa, ce cuprinde tronsonul până la strada Nicolae Bălcescu, lucrare ce va costa 1.327.631 de euro.

Gradul de îndatorare al oraşului

Potrivit conducerii Direcţiei Economice a Primăriei, împrumutul luat acum nu va afecta pe viitor contractararea altor credite necesare unor proiecte viitoare. “În urma contractării unui împrumut în valoare de maxim 15.910.271 euro sau echivalent lei, gradul de îndatorare al municipiului Târgu-Mureş se situează sub pragul de 30% impus de legislaţia în vigoare”, a precizat Kiss Imola, director economic al Primăriei Târgu-Mureş.

Alte împrumuturi ale Primăriei

Primăria a mai contractat în noiembrie 2010  un credit furnizor în valoare de 2.357.303 de euro, pe timp de zece ani, necesar achiziţionării de centrale termice atât pentru unităţile şcolare, cât şi pentru mureşenii care au venituri mici şi au solicitat un ajutor. Tot anul trecut, edilii au vrut să ia un credit de 11.784.160 de euro pentru realizarea unui nou complex “Weekend”, dar proiectul a fost respins de consilieri.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite