Târgu-Mureş: Angajaţii Energomur cer salarii compensatorii de 16.000 lei de persoană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii Energomur îşi cer salariile compensatorii foto Arhivă
Angajaţii Energomur îşi cer salariile compensatorii foto Arhivă

Cei 240 de angajaţi ai Energomur aşteaptă decizia consilierilor locali privind accordarea salariilor compensatorii. Concesionarea centralale, debranşările numeroase din sistem au dus ca Energomur să-şi piardă treptat obiectul muncii, anagajaţii urmând să fie concediaţi.

Nemulţumire în rândul celor 240 de angajaţi ai societăţii de termoficare Energomur, după ce ieri consilierii locali nu au votat în Adunarea Generală a Acţionarilor(AGA) accordarea de salarii compensatori, aşa cum prevede contractul de muncă al acestora.

De asemenea, Andrea Bauer, directorul general al societăţii a notificat AGA cu privire la decizia sa de a demisiona din funcţie. „Mi-am depus demisia în 30 noiembrie sub formă de notificare conform contractului de management, care prevede o notificare prealabilă, urmând ca încetarea efectivă a contractului să fie de la 1 ianuarie 2011. Motivele demisiei mele sunt pur personale şi nu doresc să le fac publice. Societatea nu va rămâne fără conducere, Energomur are în afară de mine încă trei directori”, a precizat Andrea Bauer.

Atât salariile compensatorii, cât şi luarea la cunoştinţă a deciziei de demisie a directorului general trebuiau discutate ieri în AGA, dar pentru că nu au fost prezenţi toţi cei 12 consilieri locali, membrii AGA,  nu s-a putut lua nici o decizie.

Consilierii locali, blocaţi de angajaţii nemulţuimiţi

Curioşi să afle ce le rezervă viitorul, circa 100 de angajaţi ai societăţii i-au aşteptat ieri pe consilierii locali să iasă de la discuţii, cerându-le explicaţii. „După şedinţă, ne aşteptau 80-100 persoane, care ne-au reţinut cerându-ne să le votăm salariile compensatorii. Eu le-am zis că în principiu nu ne opunem, dar că trebuie să găsim surse, aşa că ne-au dat drumul până la urmă, după vreo zece minute”, a declarat, viceprimarul Claudiu Maior.

Potrivit conducerii Energomur, angajaţii au dreptul la salarii compensatorii. „Există un contract de muncă ce prevede că în cazul concedierilor colective salariaţii au dreptul la salarii compensatorii în cuantum a zece salarii medii, adică 16.000 de lei pentru fiecare angajat”, a precizat Andrea Bauer.

Potrivit acesteia, sumele pentru accordarea acestor salarii nu pot veni de la bugetul local. „Salariile compensatorii către aceşti angajaţi pot fi  plătite din sumele restante, pe care Energomur le are de recuperat de la populaţie, agenţi economici şi instituţii publice, dar şi cele rezultate din valorificarea oricărui bun ce aparţine societăţii. Salariaţii nu sunt vinovaţi pentru situaţia creată”, a precizat Andrea Bauer.

O decizie cu privire la accordarea acestor salarii compensatorii urmează să fie luată zilele următoare. „Noi am predat consilierilor locali toate documentele solicitate şi aşteptăm o nouă convocare AGA pentru a se lua o decizie. Sperăm ca aceasta să aibă loc cât de curând pentru ca situaţia să se soluţioneze înainte de 1 ianuarie”, a spus Andrea  Bauer.

Energomur, fără obiectul muncii

Potrivit conducerii Energomur, în prezent funcţionează 15 centrale termice, care vor fi predate zilele acestea societăţii RFV, care a concesionat sistemul. Alte 13 centrale sunt închiriate de către muncipalitate sau de unele asociaţii de proprietari, pe maxim şase luni. Apoi, dacă nu se găseşte o soluţie, Energomur îşi pierde obiectul muncii.

În prezent Energomur are de încasat de la populaţie 4.670.461 de lei, 17.312 de lei de la consumatori cu contract individual, 86.861 de lei de la agenţi economici şi 1.117.013 de lei de la instituţii publice.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite