Soarta Guvernului se joacă la Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marko Bela a discutat cu Traian Băsescu în încercarea de a găsi o soluţie pentru adoptarea rapidă a Legii educaţiei
Marko Bela a discutat cu Traian Băsescu în încercarea de a găsi o soluţie pentru adoptarea rapidă a Legii educaţiei

Liderii UDMR decid mâine ce condiţii pun partenerilor de la PDL pentru a rămâne la guvernare, după verdictul Curţii Constituţionale privind Legea educaţiei. Traian Băsescu a intervenit pentru calmarea „tensiunii crescute“, însă discuţiile cu Marko Bela nu au dus la un rezultat concret.

Liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela, a anunţat ieri, la puţin timp după întâlnirea de la Guvern cu preşedintele şi premierul, că rămânerea Uniunii în Executiv depinde de funcţionarea „impecabilă" a Coaliţiei în Parlament. Situaţia va fi analizată de liderii UDMR mâine, în cadrul Consiliului Permanent, care va avea loc la Târgu-Mureş. Iniţial, Consiliul Permanent era programat pentru începutul săptămânii viitoare.

Mai citeşte şi:

Traian Băsescu: Ruperea coaliţiei înseamnă intrarea într-o perioadă de instabilitate politică

După decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia angajarea răspunderii asupra Legii educaţiei contravine legii fundamentale, reprezentanţii UDMR au continuat să ceară pe un ton ameninţător adoptarea cât mai rapidă a textului aflat în dezbatere în Senat, chiar dacă Puterea are mari probleme de mobilizare.

Pentru a fi adoptată în Senat, for decizional, proiectul are nevoie de votul a 69 de parlamentari, exact cât numără în prezent Coaliţia. Echilibrul este fragil, mai mulţi reprezentanţi ai Puterii arătându-şi în ultima vreme nemulţiumirea faţă de prevederile actului normativ. 

Hărdău, posibil ţap ispăşitor

Pentru că a aplaudat verdictul Curţii, preşedintele Comisiei de Învăţământ, Mihail Hărdău (PDL), riscă să fie sacrificat. Înlocuirea lui Hărdău a fost singura soluţie vehiculată de unii democrat-liberali, pentru liniştirea spiritelor în Coaliţie, convinşi fiind că liderii UDMR nu vor ieşi, de fapt, de la guvernare, ci doar „ameninţă". Gestul lui Hărdău va fi analizat în şedinţa de grup senatorial de luni, chiar dacă fostul ministru îşi serbează atunci onomastica. „Nu comentez despre aşa ceva. Pentru mine este un subiect închis", a fost singura replică a lui Hărdău.

În ciuda eşecului de la Curte, liderii UDMR încă speră în identificarea unei soluţii de adoptare rapidă a legii, chiar dacă însuşi preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre teremene diferite. Marko Bela a spus că, în discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele Traian Băsescu, acesta a precizat că Legea educaţiei naţionale ar trebui să fie adoptată în această toamnă. Ulterior, şeful statului a declarat la postul public de radio că legea ar trebui să fie adoptată până la 1 ianuarie.

Pentru rezolvarea situaţiei din Coaliţie, şeful statului a fost la Guvern atât miercuri-seară, când Emil Boc a ameninţat, exasperat de nemulţumirile liderilor UDMR, că demisionează, cât şi ieri la prânz. „Doar aparent UDMR e cel mai supărat. Şi eu sunt necăjit că se tergiversează Legea educaţiei", a comentat la postul public Băsescu, convins că „testul" privind adoptarea acestei legi va fi trecut actuala majoritate, în ciuda „tensiunii crescute" din interiorul Coaliţiei. În caz contrar, Băsescu a vorbit despre găsirea unui nou premier.

UDMR acuză „trădarea"

 „Cunosc foarte bine procedurile parlamentare şi, dacă s-ar mobiliza, senatorii ar putea trece legea într-o lună. Dacă ar fi toţi prezenţi, 69 de voturi ar fi suficiente pentru a atinge acest obiectiv. Hărdău s-a bucurat, a aplaudat, acum să treacă şi la treabă! Le mai dăm o şansă celor din PDL, dacă nu, ne retragem, am terminat", a declarat pentru „Adevărul" deputatul Marton Arpad.

Alţi lideri ai Uniunii au fost mai tranşanţi. Şeful UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a spus că Uniunea a fost trădată de partenerii de guvernare, adăugând că preferă alegerile anticipate decât „jocul" politic pe care îl face democrat-liberalii.

"Nu dorim să facem parte dintr-un guvern cu majoritate aparentă. Interesul nostru nu este de a ieşi din coaliţie, ci de a impune soliditatea coaliţiei. Nu ştiu însă dacă vom reuşi. "
Marko Bela
preşedinte UDMR

"Dacă actuala Coaliţie nu-şi asumă programul, trebuie căutat un alt premier."
Traian Băsescu
preşedintele României

Salarizarea unitară, o nouă provocare

Ameninţările UDMR privind ieşirea de la guvernare pun sub semnul întrebării şi îndeplinirea angajamentelor Guvernului faţă de FMI. Salarizarea unitară şi bugetul pe 2011 care trebuie să includă şi prevederi din Legea educaţiei sunt „restanţele" Guvernului, atent urmărite de Fond pentru acordarea următoarei tranşe de bani.

Pentru accelerarea acestora, premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu vorbesc despre o nouă asumare a răspunderii Guvernului. Atât salarizarea bugetarilor, cât şi bugetul de stat sunt alte subiecte sensibile în Coaliţie, iar Marko Bela a atras atenţia asupra dificultăţilor pe care Executivul le va avea cu bugetul pe 2011 în actualul context politic.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite