Traian Băsescu: Ruperea coaliţiei înseamnă intrarea într-o perioadă de instabilitate politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: arhivă Adevărul
foto: arhivă Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat la postul public de radio, unde a vorbit despre decizia CCR cu privire la asumarea Guvernului pe legea educaţiei, tensiunea din interiorul coaliţiei, conflictul pe legea pensiilor, sistemul de sănătate românesc şi bugetul de stat. Urmăriţi mai jos principalele declaraţii ale şefului statului.

Despre legea educaţiei:

Este încă neclară şi a creat o oarecare emoţie. Aprecierea de conflict între puterile statului are o oarecare explicaţie. S-au depus numeroase amendamente la Camera Deputaţilor, la Senat. Probabil aici este zona de conflict.

Salarizarea magistraţilor a continuat conform hotărârii judecătoreşti. Nu-mi aloc dreptul de a face o analiză corectă. Este doar o părere. De data aceasta, legea trimisă în Parlamente aparţine Guvernului, şi ar fi guvernul în conflict cu el însăşi. Nu ştiu dacă justifică conflictul.

Este aceeaşi situaţia pe care eu am avut-o cu puterea judecătorească legat de salarizare.

Trebuie să avem răbdare să citim motivarea deciziei Curţii privind asumarea răspunderii pe legea educaţiei. 

Temperatura este crescută în interiorul coaliţiei. Niciun om politic nu este cel care a decis să se întâmple aşa.

Această întâmplare este un test pentru soliditatea coaliţiei. Cred că, aparent, UDMR-ul este cel mai supărat. Şi eu sunt cel puţin la fel de supărat, că se perpetuează clientelismul universitaţilor. O facem doar pentru interesele profesorilor.

A trecut un an de atunci. S-a tot dezbătut de atunci. Cel mai târziu la 1 ianuarie trebuie să ştim, avem sau nu o lege a educaţiei.

Cred că este în interesul naţional să avem o datorie cât mai mică.

Despre tensiunea din interiorul coaliţiei:

Ruperea coaliţiei înseamnă intrarea într-o perioadă de instabilitate politică. Totul depinde de Parlament - legea salarizării şi legea bugetului de stat. Eu sper ca Guvernul să trimită cât mai repede aceste legi către Parlament.

Legea pensiilor nu a trecut din cauza unui articol. Românii au început să înţeleagă că ţara e într-o situaţie dificilă şi vor mai degrabă acţiune decât vorbă.

Interesul în acest moment este să ne menţinem în acord cu FMI şi drumul de creştere a credibilităţii.

Având în vedere că unul dintre motivele disputelor de la Cameră era chiar legea pensiilor am găsit o modalitate ca legea să fie retrimisă în Parlament, pentru ca acolo disputele să fie încheiate. Modul cum a fost tratat gestul meu, îl vedeţi. Eu nu mă pot amesteca în negocierile din interiorul Parlamentului. Ceea ce am putut eu să fac a fost să creez condiţiile ca această negociere să aibă loc. S-au făcut că nu au văzut asta, pentru că li s-a părut că lupta dă mai bine.

Opoziţia luptă pentru scoaterea ei din acordul cu FMI şi pentru compromiterea României.

Despre afirmaţia "majoritate toxică":

Eu nu am tot citatul cu "majoritate toxică". Discuţia cu partidele de marţi m-a dus la concluzia că sunt hotărâte să îndepărteze toate aceste nereguli de funcţionare a coaliţiei. Au două opţiuni: să-şi servească ţara sau să treacă în opoziţie. Partidele trebuie să-şi facă inventarul şi să vadă, fie îşi asumă responsabilitatea scoaterii României din dificultate, fie trec în opoziţie.

Dacă privesc la ce propun partidele de opoziţie, văd că nu există partide care să vizeze ieşirea României din criză.

După discuţia de marţi, părerea mea este că există voinţă la actuala majoritate să realizeze reformele. Marea problemă este disciplina parlamentară.

În caz contrar, trebuie căutat un premier care să-şi asume un program de scoatere a României din criză şi care să se ţină de el.

Despre sistemul sanitar românesc:

După ce Guvernul a plătit 2 miliarde din arierate, în 2 săptămâni au mai apărut arierate de încă 1,2 miliarde. Nu putem continua să plătim la sănătate până când sistemul de sănătate nu se restructurează. Din acest punct de vedere, există raportul Comisiei pe sănătate. Nu putem continua să aruncăm bani pe acestă gaură neagră care este sănătatea.

Sunt spitale în care n-ai nicio şansă să te faci bine. Este evident că suntem ţara cu cele mai mare număr de paturi la mia de locuitori. Pentru că ne-am obişnuit să mergem întâi la spital şi nu la medicul de familie. Noi ţinem un pacient internat o săptămână să-i facem analize.

Suma pe care ne-o putem permite va merge la agricultură.

Despre investiţii:

Spaţiul fiscal pentru investiţii este o altă problemă. Ne trebuie bani pentru investiţii. După şase luni, dacă reuşim să absorbim banii de la UE,CE şi BM, împreună cu cei de la FMI căutăm soluţii pentru a continua investiţiile. Putem imagina foarte multe soluţii, cu această singură condiţie.

Guvernul trebuie să încerce să facă bine României. Dacă ne împrumutăm, să ne împrumutăm pentru investiţii.

Eu m-am săturat de bogătaşii de la sindicate care se fac că plâng de grija celor pe care îi reprezintă. Dacă vor înţelege că nu avem soluţie decât să stăm într-o anvelopă de 39 miliarde de lei în sectorul bugetar, o să fie bine. Astfel, ar uşura efortul acesta uriaş pe care-l face Guvernul. Situaţia ar deveni mult mai rea dacă nu ne-am reechilibra din punct de vedere economic.

România cere eliminare arieratelor - datoriile statului către firme - şi cere, într-o scrisoare către FMI, o amânare a lichidării arieratelor către agenţii economici.

La lista de condiţionalităţi trebuie pus şi interesul stabilităţii economice a României.

Despre bugetul de stat:

Bugetul anului 2010 şi planul naţional de dezvoltare trebuie să fie consecvente pactului de stabilitate şi creştere - datorie maximă 60 % din PIB. Toate statele din UE vor avea asemenea criterii.

Despre datoria externă:

Şi anul acesta avem de rambursat o sumă destul de mare - peste 2 miliarde de euro, iar în 2011 o datorie externă de vreo 4 mild euro.

Despre munca la negru:

Avem estimări că sunt peste 1,6 milioane de români care lucrează şi nu sunt înregistraţi. Angajatorii plătesc la negru, punându-l pe cetăţean într-o situaţie nefavorabilă. Dacă în Codul Muncii s-ar relaxa aceste condiţii, ar scădea munca la negru.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite