Rectorul UMF Târgu Mureş: Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea liniei maghiare poate fi atacată în justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, luni, că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ, însă, dacă va fi cazul, această hotărâre poate fi atacată în justiţie.

„Acum aud prima dată că s-a decis în coaliţie să se dea HG pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la universitate. Cred că nu se dă HG. Aşa s-a zis şi săptămâna trecută, că se va da HG, şi nu s-a întâmplat. Nu cred, pentru că e o responsanbilitate mare a Guvernului", a declarat Copotoiu, citat de Mediafax.

El a adăugat că, dacă totuşi va fi emisă o astfel de hotărâre de Guvern, trebuie văzut exact cum este formulată, el precizând că respectivul act ar putea fi atacat în justiţie: „Să vedem cum o dă (HG - n.r.). Se poate ataca în instanţă dacă nu se respectă legea. Oricum, în lege spune clar că fiecare program de studiu trebuie acreditat de ARACIS. Deci linia respectivă ar trebui autorizată de ARACIS, altfel HG n-are nicio valoare".

Citeşte şi:
Vezi condiţiile puse de UMF Iaşi pentru crearea unei facultăţi în maghiară la Târgu Mureş

Tot luni, dar înainte de anunţul făcut de liderul UDMR, Kelemen Hunor, rectorul Copotoriu a declarat într-o conferinţă de presă că, deşi o parte dintre cadrele didactice de limbă maghiară doresc forme de învăţământ „complet separate în limba maghiară", legea spune clar că Senatul este cel care hotărăşte înfiinţarea sau desfiinţarea oricăror astfel de forme de învăţământ, „iar orice formă de învăţământ nou înfiinţată într-o universitate trebuie să aibă acreditare ARACIS şi acceptul de a funcţiona".

Kelemen Hunor a declarat, luni, că liderul PDL, Emil Boc, a venit în coaliţie cu un mandat care arată că PDL susţine aplicarea Legii educaţiei „în spiritul şi litera ei, iar acest lucru se poate face prin adoptarea unei hotărâri de Guvern pentru înfiinţarea unei linii maghiare la UMF Târgu-Mureş".

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite