Proiectul „Digital Mureş”, în atenţia marilor companii de IT din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Municipiul Târgu-Mureş este primul din ţară unde se va implementa acest program
Municipiul Târgu-Mureş este primul din ţară unde se va implementa acest program

Proiectul „Mureş Digital” va fi lansat oficial în prezenta reprezentanţilor unor renumite companii internaţionale de IT. Mureşenii vor putea să-şi plătească taxele şi impozitele online, sau îşi vor putea vedea copiii la grădiniţă din faţa calculatorului.

Companiile IBM, Microsoft, HP, Oracle, dar şi VISA Europe şi-au arătat intenţia de a susţine financiar proiectul „Târgu-Mureş, oraş digital”, după ce primarul municipiului, Dorin Florea, l-a prezentat în cadrul unui Forum Global desfăşurat la Washington. Potrivit edilului, proiectul va fi lansat oficial în 9 decembrie, în prezenţa preşedintelui IMB care va veni special în România pentru acest eveniment.

Proiect unic în ţară

Municipiul Târgu-Mureş este singurul din ţară în care acest proiect se va implementa. „Oraşul Digital va fi cea mai mare provocare pentru primărie şi anticipăm că va fi repede clonat în toată ţara.  Proiectul presupune o mai mare eficienţă a administraţiei locale, în cee ce priveşte banii şi timpul cetăţeanului”, a precizat primarul Dorin Florea.

Potrivit edilului, proiectul va fi lansant în prezenţa ministrului Telecomunicaţiilor, a reprezentanţilor IBM, VISA, Microsoft, ai mediului de afaceri, ai lumii medicale şi reprezentanţi ai universităţilor mureşene, care vor fi implicate în program.

„Proiectul demarează din primul semestru al anului viitor, când introducem deja tot ceea ce ţine de taxe şi impozite. Cetăţeanul va putea de oriunde să se adreseze primăriei, să-şi vadă detaliat ce şi cât are de plată, va putea să-şi plătească taxele şi impozitele din orice colţ al ţării, dar şi din străinătate. În paralel, în cadrul proiectului „Mureş Digital” va intra şi programul de urbanism, ceea ce înseamnă că vom putea intra în orice colţişor al oraşului, să vedem exact un imobil, suprafaţa acestuia, numărul de persoane, unde sunt reţelele şi interconectarea imobilului cu vecinii. Fiecare bucăţică de conductă vom ştii a cui este şi ce traseu are. De asemenea, părinţii vor putea vedea online tot ce fac copiii lor la grădiniţă şi la şcoală”, a explicat Florea.

Edilul a precizat că interesul companiilor de IT pentru acest proiect a fost unul ridicat. „Interesul companiilor de IT e atât de mare încât toată finanţarea proiectului se va face prin parteneriatul firmelor şi a consorţiilor interesate”, a precizat primarul.

Centru de cercetară medicală

Pe lângă aplicaţia în domeniul administraţiei publice, proiectul are şio a doua componentă, ce presupune construcţia unui parct tehnologic specializat pe informatica medicală. „În locul Aeroclubului se va crea un centru medical de cercetare, ce se va întinde pe zeci de hectare. Proiectul a fost lansat la Universitatea din Washington. Astfel de centre de cercetare există pe lângă marile centre universitare din lume, unde se studiază aplicaţia medicală şi informatica medicală”, a explicat Dorin Florea.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite