Judeţul Mureş, campion la taxele de divorţ administrativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăriile din judeţul Mureş au instituit cele mai mari taxe de divorţ din întrega ţară. Campioni la taxa de divorţ sunt localnicii din Sângeorgiu de Mureş, care au de achitat 10.000 de lei dacă vor să-şi separe destinele.

Mureşenii, care nu se mai iubesc, nu au copii minori şi vor să pună capăt căsniciei pot face acest lucru şi  în faţa ofiţerului de Stare Civilă. Procedura este una pur birocratică, cei doi soţi având de completat o cerere, iar după o lună primesc certificatul de divorţ.

Chiar dacă pare doar o formalitate, divorţul adminitrativ costă, iar cum legea a lăsat mână liberă primăriilor în a stabili taxa, unele administraţii locale au şi simţit oportunitatea de a mări considerabil bugetul local. Astfel, primăriile din judeţul Mureş au devenit campione naţionale în ceea ce priveşte taxa de divorţ.

Taxe uiriaşe

Exemplul cel mai elocvent este cel din Sângeorgiu de Mureş, unde primăria percepe o taxă de 10.000 de lei, asta în timp ce în Bucureşti, divorţul administrativ  costă doar 5 lei. Edilii se apară însă, spunând că nu se doreşte îmbogăţirea bugetului local, dar recunosc că că aceasta este destinaţia banilor.

„S-a mers pe considerentul că încercăm mai întâi o consiliere psihologică a acestor perechi, oferită atât de psihologi specializaţi cât şi de preoţi. Au fost până acum trei cupluri care s-au interesat de divorţ şi care au apelat la această consiliere. Până acum n-am primit însă nici o cerere de divorţ”, a precizat Mircea Moldovan, secretarul primăriei Sângeorgiu de Mureş.

La scăderea ratei divorţurilor s-au gândit şi edilii din Târgu-Mureş, atunci când au mărit taxa de la 100 la 650 de lei, reuşind să depăşească astfel oraşele învecinate.

Mureşenii care nu au posibilitatea să achite o astfel de taxă se pot adresa însă notarilor publici, unde divorţul administrativ costă 500 de lei, taxă instituită printr-un ordin al ministrului Justiţiei.

Cât costul divorţul în ţară?

În judeţul Mureş taxa de divorţ este de 600 de lei Sighişoara, 600 de lei la Reghin şi 200 de lei la Târnăveni . La Timişoara, Focşani, Botoşani şi Suceava taxa este de 500 de lei, la  Falticeni, Galaţi şi Oradea, Cluj Napoca şi Braşov  de 300 de lei, iar la Târgu-Jiu de 100 de lei. În schimb, la Deva, Arad ori Bucureşti, nu se plateşte decât taxa de timbru.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

logo ads
Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite