UPDATE Instanţa a decis suspendarea secţiei maghiare a UMF Targu Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Târgu Mureş a suspendat, vineri, executarea Hotărârii de Guvern nr. 230/2012, referitoare la înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş.

UPDATE 16.27

"Este o hotărâre judecătorească. Din câte ştiu este definitivă dar nu irevocabilă. Şi la UMF Târgu Mureş si în orice alt caz legea trebuie respectată. Decizia este de înţeles dar eu nu vreau să o comentez", a declarat Peter Eckstein Kovacs.

UPDATE 16.25

"Noi vom utiliza toate mijloacele şi politice posibile pentru a corecta această decizie. Am negociat de 22 de ani rezolvarea acestor probleme, vom negocia şi acum. Decizia a fost politizată, fără să fie respectată legea. Probabil că până la urmă vom găsi o soluţie, oricât de mult timp va dura", a declarat Verestoy Attila, senator UDMR.

UPDATE 16.05

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Târgu Mureş, Anuţa Duşa, a precizat că solicitarea de suspendare a executării HG 230 din 27 martie 2012 a fost formulată de conducerea UMF Târgu Mureş, sentinţa de vineri fiind executorie, dar şi atacabilă cu recurs, în cinci zile de la comunicare.

Potrivit aceleiaşi surse, pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş a fost înregistrat un alt dosar, în care o asociaţie cere anularea HG 230/2012. Pentru acesta a fost fixat primul termen de judecată în 6 decembrie.

"Au fost două procese. Unul se referea la Carta UMF, unde era pârât Ministerul Educaţiei, celălalt se referea la Hotărârea de Guvern. O mare parte a Senatului UMF, Sindicatul Universităţii şi Liga Studenţilor UMF au aşteptat această decizie. Recursul poate fi formulat în decurs de 15 zile, suntem curioşi ce se va întâmpla", a declarat Ioan Pop Sabău, avocatul care s-a ocupat de proces.

"Decizia Curţii de Apel este o decizie care rezolvă problema UMF-ului într-un mod normal şi potrivit unui stat de drept. Astăzi, avem o decizie legală, foarte clară, astfel că universitatea va funcţiona ca şi acum. Au fost discuţii pentru mai multe modalităţi de a organiza noua facultate, dar modificări structurale în interiorul universităţii nu au fost făcute până în prezent", a declarat Leonard Azamfirei, rectorul UMF, după aflarea veştii suspendării secţiei maghiare a universităţii.

UPDATE FOTO Studenţii UMF: "Nu vrem separare etnică!" Miting împotriva segregării etnice a UMF-ului

În luna martie, În jur de 400 de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş au ieşit în stradă pentru a-şi spune of-ul cu privire la situaţia în care se află şcoala lor. Protestul a fost unul paşnic, început în Piaţa Teatrului şi încheiat în curtea Universităţii.

GALERIE FOTO Studenţii de la UMF au protestat în stradă împotriva implicării politicului în autonomia universităţii

Studenţii de la UMF nu se lasă! Protest în Piaţa Teatrului

"Unitate!", "Nu vrem separare etnică", "UMF-ul suntem noi", "Baba, nu strica treaba!", au fost principalele scandări ale protestatarilor, care au afişat mesaje în română, maghiară şi engleză şi au marşat pe ideea toleranţei etnice şi a unităţii. De asemenea, tinerii au fost dotaţi cu fluiere şi coli A4 cu diverse mesaje, din care amintim „Nu separării etnice", „Respectaţi legea", „Nu suntem troc politic", „Nu ne vindeţi", „Vrem autonomie universitară" sau „Şantajul e ilegal".

UMF Târgu Mureş şi o serie de persoane fizice au cerut anularea actului administrativ reprezentând HG 230/27 martie 2012, însă instanţa de judecată a suspendat executarea înfiinţării noii facultăţi în cadrul Universităţii, până la pronunţarea pe fond în această cauză, potrivit Biroului de Presă al Curţii de Apel, citat de Mediafax.

Cererea de anulare a HG 230/27.03.2012 a fost înregistrat în data de 10 aprilie pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş şi are fixat ca prim termen de judecată data de 6 decembrie.

Decizia de vineri a instanţei prevede că până atunci Hotărârea de Guvern nu poate produce efecte, întrucât aplicarea acesteia este suspendată.

Hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş este executorie, dar poate fi atacată cu recurs în 5 zile de la pronunţare

Hotărârea Guvernului nr. 230/2012 privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş - publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 208, din 29 martie 2012 - vizează înfiinţarea unei noi facultăţi cu patru specializări: asistenţă generală (în limbile română şi maghiară), medicină (maghiară), Medicină (engleză) şi Farmacie (maghiară).

Prin înfiinţarea acestei noi facultăţi, UMF Târgu Mureş nu a pierdut din structură nicio specializare acreditată, urmând să funcţioneze în continuare cu liniile de predare în limba română, maghiară şi engleză.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite