Târgu-Jiu: Minerii olteni au intrat în şomaj tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În carierele miniere nu mai lucrează decât personalul de întreţinere
În carierele miniere nu mai lucrează decât personalul de întreţinere

Ortacii care au intrat de astăzi în şomaj tehnic vor primi 75% din salariu. Conducerile celor trei unităţi spun însă că reducerea retribuţiei nu va fi resimţită de salariaţi, pentru că partea de asigurări sociale din salariu va fi suportată de stat.

Citiți și: ÎNGRIJORĂTOR: Rata şomajului a crescut cu patru procente


La CE Rovinari, 2852 angajaţi se află în şomaj tehnic. Pe lângă mineri, au mai rămas acasă şi câteva sute de lucrători de la sectorul de reparaţii şi personal TESA. Tiberiu Trotea, directorul CE Rovinari, a precizat că măsura este una benefică, pentru că, pe lângă economiile făcute, stocurile de cărbune vor fi reîmprospătate: „Sunt stocuri de cărbune mai mari decât ceea ce este necesar. A fost necesară o astfel de măsură ca să se reîmprospăteze stocurile de cărbune pentru a nu deprecia calitativ. Economia care se va face se ridică, după estimările noastre , la 6,3 milioane de lei“.
3100 de salariaţi de la CE Turceni se află de astăzi în şomaj tehnic. În sectorul minier îşi mai desfăşoară activitatea doar 40 de persoane. „Asigură întreţinerea la anumite utilaje“, spune Octavian Graure, directorul general al CE Turceni. Potrivit acestuia, economiile făcute prin intrarea minerilor în şomaj tehnic se ridică la nouă milioane de lei. Stocurile de cărbune se ridică la 823.000 tone de cărbune.
8500 de angajaţi din cadrul SNLO nu vor mai veni la muncă timp de două săptămâni. Daniel Burlan, directorul unităţii, a calculat economii de 19 milioane de lei.

Minerii se tem că nu vor mai avea de lucru

Minerii care au intrat în şomaj tehnic se tem că îşi pierde locurile de muncă: „Nu cred că este bine, pentru că, până acum, nu am fost niciodată în şomaj. Am discutat şi cu colegii mei şi sunt de aceeaşi părere. Oamenii se tem că lucrurile vor merge din ce în ce mai rău. Înainte mai beneficiam de prime, dar în acest an nu am primit nimic, în afară de stimulentele de sărbători“,  spus Constantin Răgăment, lăcătuş mecanic la CE Rovinari.

Tichete – cadou de 600 lei

Salariaţii din cadrul SNLO, CE Rovinari şi Turceni vor beneficia, cu ocazia sărbătorilor, de tichete-cadou în valoare de 600 lei. „Acest drept este prevăzut în contractul colectiv de muncă şi l-am acordat în fiecare an. Suma alocată pentru aceste prime este de patru milioane de lei“, a precizat Daniel Burlan, directorul SNLO.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite