ÎNGRIJORĂTOR: Rata şomajului a crescut cu patru procente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Șomerii caută disperați locuri de muncă
Șomerii caută disperați locuri de muncă

Numărul celor rămaşi fără loc de muncă ridică rata şomajului la o cotă istorică de 10,2 la sută. Criza financiară afectează angajatorii care nu mai au cu ce să plătească oamenii şi îi dau în şomaj sau îi determină să demisioneze.

Funcţionarii AJOFM speră ca odată cu venirea primăverii să înceapă angajările mai ales în domeniul construcţiilor şi al agriculturii.


La îneputul lui martie rata şomajului a ajuns la 10.2 la sută iar numărul şomerilor depăşeşte 80.000, dintre care numai 10.100 sunt indemnizaţi. Comparativ cu luna ianuarie a acestui an, când rata şomajului era de 9,9 la sută şi cu perioada similară a anului trecut, când şomajul nu depăşea 6,2 la sută, cifrele din această lună sunt alarmante.


De la începutul anului trecut, rata şomajului a mers numai crescător fără măcar să stagneze în vreo lună. Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă speră că în următoarea perioadă îşi vor găsi de muncă mai mulţi buzoieni.


Speranţe la bursă


"Dacă nu va scădea, sperăm măcar să rămână constantă rata şomajului. Noi totuşi sperăm ca oamenii să îşi găsească de muncă în construcţii sau în agricultură, acum că s-a deschis sezonul", ne-a declarat Valeriu Dimciu, directorul AJOFM.


Buzoienii care sunt în căutarea unui loc de muncă mai au şanse să îşi găsească un angajator la Bursa Locurilor de Muncă care va avea loc pe 23 aprilie.


Aici sunt aşteptasţi atât cei care vor să se angajeze dar şi firmele care sunt în căutare de personal. Cei mai mulţi dintre şomeri provin din rândul angajaţilor disponibilizaţi care cu greu îşi mai găsesc un loc de muncă. Mulţi dintre ei sunt dispuşi să se reprofileze profesional dar de cele mai multe ori li se spune că au depăşit vârsta necesară angajării.


Disperarea de după 55 de ani


"Am fost croitor toată viaţa şi m-au dat în şomaj pentru că nu mai aveam comenzi. Unde să mă mai angajez eu acum la 55 de ani? Cine mă mai primeşte pe mine? Am fost să mă angajez şi mi-au spus că nu mă mai angajează că sunt bătrân, că vârsta de angajare este de 30 de ani", ne-a declarat Constantin Vlad, şomer.


De fapt, numărul şomerilor care figurează la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţelor de Muncă este mult mai mic decât numărul real de şomeri, spun specialiştii. Şi asta pentru că aceia care pleacă prin demisie sau acordul părţilor nu pot lua ajutor de şomaj.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite