PORTRET: Andreea Antonescu cucereşte publicul cu „Bade, pălărie nouă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolăriţa de clasa întâi are deja înregistrate cinci piese şi munceşte pe brânci pentru scoaterea unui album. În paralel, recită cu ardoare balade populare româneşti.

Andreea este atrasă de tradiţiile populare, de obiceiurile străbunilor, dar mai ales de cântecul şi jocul românesc. Copila, la numai 7 ani, a învăţat balada „Mioriţa” fără să solicite ajutorul nimănui.

„Citea singură. Repeta şi la un moment dat ne-a strâns pe toţi în casă, să ne recite «Mioriţa». A fost ceva nemaipomenit. Am văzut că are talent şi am zis că trebuie să o stimulăm să meargă mai departe”, povesteşte mândru tatăl.

Andreea este deja o mică vedetă. Acum, citeşte şi memorează balada „Mănăstirea Argeşului”. „Este dificil, dar vreau să o învăţ pe toată. Îmi place. Baladele mă atrag cel mai mult. Sunt pe sufletul meu”, spune eleva de clasa întâi.


Până la acest moment, Andreea are în repertoriu 30 de poezii de mare întindere pe care le recită fără probleme la toate spectacolele. În afară de acest talent, copila cântă. În special, folclor.

Are înregistrate mai multe piese. Părinţii vor să-i scoată cât mai repede un CD. „Portul din bătrâni” şi „Bade, pălărie nou” sunt cântecele de rezistenţă ale Andreei.

Vrea să scrie povestiri despre bunica sa

Şcolăriţa a participat la mai multe festivaluri. Unele, organizate chiar şi departe de casă. „La Făgăraş, a fost pentru prima dată când am mers neînsoţită de părinţi, dar nu am avut probleme. M-am simţit bine. A fost frumos. Eram cu doamna Viorica Mihalache şi cu celelalte fete”, povesteşte Andreea.

Are aproape 8 ani, dar a luat contact cu studiourile mai multor televiziuni naţionale şi locale. Visul ei este să devină vedetă. Ne-a spus că intenţionează să cocheteze şi cu scrisul, dar mai are un pic de învăţat la alfabet.

Cu toate acestea, şi-a ales deja personajul principal. Bunica, pe care o iubeşte foarte mult. „Este îngerul meu. Are grijă de mine. Îmi face toate poftele. Mă ajută la lecţii. Ba, chiar şi atunci când repet pentru spectacole”, mărturiseşte Andreea Antonescu.


Alături de colegii de la „Şcoala Micilor Vedete” şi „Clubul Victorioşilor”, Andreea a jucat şi teatru. „Am fost «Scufiţa Roşie», pitic, în sceneta «Albă ca Zăpada»,  şi ied, în «Capra cu trei iezi»”, spune puştoaica. Andreea mai are timp şi pentru desen.

Cel mai mult îi place să reproducă tablourile pe care le vede. „Să ştiţi că desenez şi din imaginaţia mea. În special, cai şi peisaje. Tata mi-a cumpărat şevalet, pensule, culori. Poate ajung să am şi o expoziţie. Mi-ar plăcea”, accentuează şcolăriţa.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum te simţi atunci când urci pe scenă şi vezi că în sală sunt sute de oameni?

Mă simt bine. Îmi place că sunt privită, ascultată. Mă bucur atunci când oamenii aplaudă. Parcă aş cânta în faţa familiei! Când îi văd pe toţi cum se uită la mine, simt eu că trebuie să interpretez bine, fără cusur.

Am înţeles de la tatăl tău că-ţi plac costumele populare. Ce te atrage la ele?

Nu pot să-mi explic. Pur şi simplu, mi-au plăcut, de cum le-am văzut. Felul cum sunt croite, culorile vii. Motivele alese.

Totul este deosebit la un costum popular. Alţi copii nu le acceptă. Nici nu vor să audă să se îmbrace aşa. Eu abia aştept să iau iia pe mine. Este o adevărată sărbătoare.

Ce îi place:

„Îmi place să citesc, să mă plimb cu bicicleta, să desenez. Îmi place competiţia. La şcoală particip la toate concursurile. Îmi place să câştig. Îmi place iarna”, spune Andreea.

Ce nu îi place:

„Nu îmi place lenea. Nu îmi plac copiii care nu vor să facă nimic. Nu îmi place ploaia. Nu îmi place tristeţea. Nu îmi plac răutăţile”, afirmă eleva.

Profil:

Născută: 20 august 2003, Târgovişte.

Studii: Elevă în clasa întâi la Şcoala „Mihai Viteazul” Târgovişte.

Familie: O soră mai mică.

Citeşte şi Dore Emil Codruţ, pianistul de excepţie al Târgoviştei

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite