Fost primar din Suceava şi o avocată din Iaşi, trimişi în judecată pentru o înşelăciune de peste 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Broşteni
Oraşul Broşteni

Un fost primar al unui oraş din judeţul Suceava şi o avocată din Iaşi au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava.

Este vorba de Steliean Chirilă, primar al oraşului Broşteni în perioada 2004-2012, şi de avocata Nela Chiba, de la Baroul Iaşi. Alături de cei doi au mai fost trimişi în judecată Ionel Ciprian Ciolan, actual secretar al Primăriei Broşteni, Viorica Vizitiu, fost secretar al aceleiaşi instituţii, şi două persoane fizice, respectiv Mitriţă Alexa şi Teodor Alexandru Reşcanu.

Procurorii anticorupţie din Suceava au stabilit că în perioada 2009-2011, Mitriţă Alexa s-a folosit de un act intitulat „Copie certificată după ACTUL DE DONAŢIE autentificat la Tribunalul Ilfov" pentru a pune mâna pe o suprafaţă de 2.300 hectare de pădure care apare ca donată de Principele Nicolae colonelului Alexandru Manolescu în cursul anului 1937. În realitate, susţin anchetatorii, în actul original aflat la Arhivele Naţionale, această suprafaţă de pădure nu apare.

Iniţial, cererea de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 2.300 de hectare de teren care face parte din zona cunoscută sub denumirea „Domeniile Broşteni" a fost depusă de Teodor Alexandru Reşcanu, din Sinaia. La scurt timp, Reşcanu şi-a vândut drepturile asupra acestei proprietăţi către Alexa Mitriţă, acesta preluând afacerea din mers.

În baza acestei cereri, Comisia Locală de Fond Funciar a oraşului Broşteni a aprobat reconstituirea dreptului de proprietate, dar Comisia Judeţeană de Fond Funciar Suceava a invalidat-o în luna iulie 2010.

Cei care revendicau pădurea s-au adresat instanţelor de judecată, obţinând în cele din urmă dreptul de proprietate. Prefectura Suceava susţine însă că actul de donaţie în baza căruia a fost solicitată pădurea din Broşteni nu este identic cu cel emis de Arhivele Naţionale, motiv pentru care s-a depus la Tribunalul Suceava o cerere de revizuire prin care se doreşte anularea titlului de proprietatea emis pentru cele 2.300 hectare de pădure, dar şi o sesizare la DNA.

Prin aceste manevre, prejudiciul adus statului român a fost calculat la 10.435.100 de euro. Deoarece suprafaţa de 2.300 de hectare de pădure a fost câştigată în instanţă, anchetatorii au instituit sechestru asiguratoriu pentru a împiedica astfel o eventuală vânzare.

Citiţi şi:
Primarul de Broşteni şi o avocată din Iaşi, anchetaţi de DNA după ce "s-au jucat" cu 2.300 de hectare de pădure

Document fals pentru o pădure

Intră pe suceava.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite