Suceava: Produse periculoase pentru sănătate, depistate în farmacii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma controalelor s-au dispus măsuri de oprire definitivă sau temporară de la comercializare a unor produse în valoare totală de 25.168 lei. S-au aplicat 68 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 37 de avertismente şi 31 de amenzi în valoare de 62.600 lei.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava a desfăşurat o serie de controale la farmaciile de pe raza judeţului pentru a verifica modul de comercializare a produselor cosmetice, suplimentelor alimentare şi a altor produse. Surprinzător, inspectorii au identificat nereguli la 68 din cele 79 de farmacii controlate, constând în special în depăşiri ale termenului de valabilitate şi nereguli la promoţiile oferite. S-au depistat situaţii în care, la produsele preparate în farmacie, nu se stabileşte termen de valabilitate, nu se etichetează şi nu se eliberează instrucţiuni de utilizare.

S-au identificat la comercializare în două farmacii din oraşul Suceava diverse tincturi din plante, creme cosmetice, cereale pentru copii, clarinol, ginseng tonic, alte suplimente alimentare, cu termenul de valabilitate depăşit“, a declarat Elena Oanea, şefa CJPC Suceava. De asemenea, la trei farmacii din Suceava şi Gura Humorului erau expuse la comercializare diverse produse cu termenul de valabilitate şters sau greu de descifrat.

Amenzi în valoare de 62.600 lei

Sucevenii îşi procură acest gen de produse din farmacii tocmai pentru că au încredere că plătesc bani buni pentru calitate şi siguranţă. Rezultatele inspectorilor CJPC Suceava îi contrazic, iar medicii atrag atenţia că persoanele care consumă astfel de produse al căror termen de valabilitate este depăşit pot suferi o serie de afecţiuni medicale. „În afară de alergii, care sunt pe primul loc, persoanele care consumă suplimente alimentare expirate pot avea manifestări renale şi se poate ajunge chiar la apariţia hepatitei“, a explicat medicul Laura Şuiu.

Pe lângă produsele expirate, inspectorii au constatat că în farmaciile din judeţ consumatorii nu sunt informaţi cu privire la facilităţile de care ar trebui să beneficieze dacă deţin un card de fidelitate şi nici promoţiile nu se desfăşoară conform cadrului legal.

În mai multe farmacii se derulau promoţii 2+1 gratis fără ca produsul să se afle la comercializare şi separat, astfel încât consumatorul nu putea verifica dacă promoţia sau reducerea este reală,neexistând unitatea la care să se raporteze“, a precizat Elena Oanea.

În urma controalelor s-au dispus măsuri de oprire definitivă sau temporară de la comercializare a unor produse în valoare totală de 25.168 lei. S-au aplicat 68 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 37 de avertismente şi 31 de amenzi în valoare de 62.600 lei.

Citiți și: Transportatori controlaţi de ARR în urma unor plângeri din partea veteranilor suceveni

Voluntarii suceveni au oferit fumătorilor un măr pentru o ţigară

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite