Suceava: O treime din persoanele autorizate datoare la CAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai în luna ianuarie CAS a emis 107 somaţii şi titluri executorii.Sucevenii datori la CAS Suceava spun că ei nu au fost anunţaţi la timp şi nu vor să plătească lipsa de informare.

La nivelul judeţului Suceava există aproximativ 15.000 de persoane fizice autorizate care desfăşoară activităţi libere de unde obţin venituri. Aceştia sunt obligaţi să îşi declare veniturile atât la Finanţe cât şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Din cei 15.000 de suceveni, o treime, respectiv 4.612 suceveni, a refuzat să îşi plătească contribuţiile şi la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava. Practic, aceştia aveau de plătit la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate (FNUASS) peste 6.108.000 de lei.


Din acestă sumă, valoarea de 3.549.612 lei a fost înscrisă în titluri executorii, procedura de executare silită începând înainte de 31 ianuarie 2011“, a explicat Cristi Bleorţu, şeful CAS Suceava.

Fie că sunt medici, avocaţi, notari, taximetrişti sau maiştri, toţi trebuie să plătească altfel se pot trezi cu popriri sau chiar executări silite. Bogdan Schipor este taximetrist şi a primit anul trecut o informare că are de plătit 3.000 de lei retroactiv. „Nu am plătit şi nici nu mi se pare corect să plătesc dacă nu am fost informat la timp. În rest sunt la zi cu plăţile şi până la urmă nu ştiu pentru ce plătim că dacă ajungem în spital beneficiem doar de cazare pentru că de restul tot scoatem bani din buzunar“, ne-a spus Bogdan Schipor în timp ce aştepta la coadă la CAS Suceava.

Sucevenii care nu au datorii susţin că se simt înedreptăţiţi deoarece ei contribuie lunar, însă CAS Suceava are datorii ea faţă de ei. „Eu nu am datorii, vin în fiecare lună şi plătesc, dar ei au restanţe la plata concediilor medicale de anul trecut. Să nu mai vorbim de farmacii care şi ele sunt în faliment din cauza datoriilor casei de asigurări“, ne-a spus Ana Georgescu, administratora unei societăţi comerciale.

76 de popriri numai în ianuarie

Reprezentanţii CAS Suceava susţin că cei care nu plătesc se pot aşteptat la popriri pe salarii, pensii şi conturi bancare. „În situaţia neîndeplinirii obligaţiilor de plată se emit popriri pe salarii, pensii şi conturi bancare, conform procedurii de executare silită prevăzută în Codul de procedură fiscală şi în Ordinul CNAS nr. 617/2007. În acest sens, în luna ianuarie 2011 au fost transmise 76 popriri“, a declarat Cristi Bleorţu, şeful CAS Suceava.

Înainte de a le pune popriri CAS Suceava prin Compartimentul Executare Silită le-a trimis debitorilor somaţii şi titluri executorii. „În luna ianuarie 2011 s-au emis 107 somaţii şi titluri executorii, iar în urma transmiterii acestora s-a recuperat suma de 95.780 lei“, a mai declarat Cristi Bleorţu, şeful CAS Suceava.


Suceava a cheltuit anul trecut cu 100 de milioane de lei mai mult decât a încasat

Veniturile colectate în anul 2010 la FNUASS, atât de CAS cât şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice din contribuţia datorată la nivelul judeţului au fost în valoare de 167.456.749 lei în timp ce Sănătatea suceveană a cheltuit prin CAS Suceava anul trecut cu 100 de milioane de lei mai mult, respectiv 268.072.104 lei. În primele două luni ale acestui an CAS Suceava a încasat suma de 1.681.513 lei, de la un număr de aproximativ 4.000 persoane fizice asigurate facultativ sau prin efectul legii, altele decât cele cu calitate de angajat.

Citiţi şi: Suceava: Disponibilizări colective în rândul bugetarilor

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite