Suceava: Disponibilizări colective în rândul bugetarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii a şase localităţi sucevene vor da afară peste 150 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap din cauza standardelor de cost impuse.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava a înregistrat, începând cu luna februarie, înştiinţări din partea a şase primării din judeţ cu privire la disponibilizarea colectivă a peste 150 de salariaţi. Este vorba despre comunele Grăniceşti, Iaslovăţ, Dolheşti, Bălcăuţi şi oraşele Frasin şi Dolhasca. Marea majoritate a celor vizaţi de şomaj sunt asistenţi personali ai persoanelor cu handicap, care figurează pe statele de plată ale primăriilor.
 
Am primit înştiinţări din partea primăriilor din judeţ cu privire la disponibilizările colective pe care intenţionează să le facă. În motivările lor au precizat că nu au fonduri pentru plata asistenţilor persoanelor cu handicap“, a declarat Ionuţ Creţuleac, şeful ITM Suceava.

Primarii au recurs la această măsură de diminuare a cheltuielilor de personal pentru că se află în imposibilitatea de a asigura salariile tuturor angajaţilor până la finalul anului în curs. Celelalte soluţii pe care le-au luat în calcul, dacă ar fi fost aplicate, ar fi presupus mai multe complicaţii şi ar fi afectat într-o mai mare măsură comunitatea locală.

Banii de salarii nu ajung până la finalul anului

Am căutat toate soluţiile posibile, însă alta care să nu afecteze prea multă lume nu am găsit. Am diminuat tot ce era posibil ca să supravieţuim. Vom vedea dacă în următorul an bugetar vom putea reîncadra o parte din asistenţii persoanelor cu handicap la care renunţăm acum“, ne-a spus Ion Cotoară, primarul comunei Iaslovăţ, menţionând că dacă nu ar fi luat această decizie fondul se salarii pentru angajaţii Primăriei nu ar fi ajuns decât până în luna octombrie. Acesta a precizat că 15 asistenţi personali ai persoanelor cu handicap vor intra în şomaj începând cu 2 mai, iar în cazul altor doi contractul de muncă va înceta, fiind vorba despre o pensionare, respectiv un concendiu de maternitate. 

Citiţi şi: Şanse mici de angajare pentru sucevence

Suceava: Se reprofilează pentru a scăpa de şomaj

Aceeaşi explicaţie a oferit şi primarul oraşului Dolhasca, Maria Cojocariu, care a specificat că i-ar mai fi trebuit suma de 40.000 lei pentru plata salariilor celor 48 de asistenţi ai persoanelor cu handicap. „Am încercat să facem rost de bani, dar nu am reuşit decât să le plătim salariile pe primul semestru. Îi vom disponibiliza pe toţi asistenţii personali din oraş pentru că nu avem altă soluţie“, a precizat Maria Cojocariu.

Primii disponibilizaţi intră în şomaj la sfârşitul acestei luni

Începând cu 1 aprilie, Primăria comunei Grăniceşti va trimite în şomaj 34 salariaţi, oraşul Frasin va rămâne fără 32 asistenţi personali ai persoanelor cu handicap, iar comuna Iaslovăţ va renunţa la 17 astfel de salariaţi. Cei 14 însoţitori au persoanelor cu handicap din comuna Bălcăuţi vor înceta raporturile de muncă începând cu data de 15 aprilie, pe când 11 astfel de persoane care se află pe statul de plată al Primăriei Dolheşti vor rămâne fără loc de muncă începând cu data de 24 martie. De asemenea, toţi cei 48 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap din oraşul Dolhasca vor fi trimişi în şomaj începând cu luna aprilie.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite