Suceava: Educaţia elevilor, perturbată de suplinitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titularizarea va avea loc pe 13 iulie. Foto arhivă
Titularizarea va avea loc pe 13 iulie. Foto arhivă

Anul şcolar viitor catedrele vor fi ocupate de sute de suplinitori, care vor fi schimbaţi peste unul sau doi ani de alte cadre didactice, iar cei care vor avea de suferit sunt şcolarii, în special cei din anii terminali.

Săptămâna viitoare încep înscrierile pentru concursul naţional de titularizare, iar la nivelul judeţului Suceava concurenţa va fi acerbă. Posturile titularizabile, cu o valabilitate mai mare de 4 ani, sunt foarte puţine, 74 la număr, iar numărul candidaţilor estimat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava este de peste 13 ori mai mare.

Lista posturilor titularizabile a fost aprobată în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie a Inspectoratului Şcolar. Avem foarte puţine posturi titularizabile, în comparaţie cu anii anteriori, şi, din experienţa trecută, ne aşteptăm la aproape 1.000 de candidaţi“, a spus Petru Carcalete, inspectorul general al IŞJ Suceava. Acesta a menţionat că pe lângă cele câteva zeci de posturi titularizabile candidaţii pot concura şi pentru ocuparea unor posturi de suplinitori calificaţi, disponibile în număr mult mai mare. Candidaţii care nu vor obţine o catedră titularizabilă vor avea de ales între cele 585 posturi netitularizabile, din care 356 au între 16 şi 25 ore pe săptămână, şi 229 incomplete, între 4 şi 17 ore/săptămână. Jumătate din aceste posturi sunt în mediul urban, iar restul în mediul rural. 

De la anul directorii îşi aleg dascălii

Prezenţa suplinitorilor la catedră are un efect negativ asupra activităţii şcolare a elevilor, deoarece anual sau, în cel mai bun caz, o dată la doi-trei ani, profesorii sunt schimbaţi, ceea ce înseamnă alt stil de predare şi de evaluare. „Când se schimbă profesorul de la clasă se perturbă situaţia elevilor. Apar probleme la clasele terminale, pentru că elevii au un anumit ritm şi orice schimbare pe ultima sută de metri îi bulversează. De când sunt eu director nu am avut niciodată 100% cadre didactice titulare“, a menţionat Cornel Romaşcu, directorul Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir“ Suceava.

Metodologia de ocupare a catedrelor vacante se va schimba de la anul, iar alegerea îi va aparţine directorului şcolii şi consiliului de administraţie. „Este ultimul an în care profesorii se pot titulariza în sistemul naţional, pentru că, începând de la anul, titularizările se vor face doar pe unităţi şcolare“, a precizat inspectorul general Petru Carcalete.

Concursul pentru ocuparea posturilor didactice vacante va avea loc în data de 13 iulie şi se va organiza în două centre de concurs din municipiu, ambele în cartierul Burdujeni.

Centrele de examen pe discipline

La Colegiul Tehnic „Al.I.Cuza“ vor susţine probe candidaţii înscrişi pentru posturile de învăţători, educatoari, limba şi literatura română, limbi străine şi limbi materne, istorie şi geografie. La Şcoala cu clasele I-VIII nr.11 „Miron Costin“ se vor susţine probe pentru disciplinele tehnice, biologie, chimie, fizică, discipline socio-umane, educaţie fizică şi sport, educaţie muzicală, educaţie plastică, învăţământ special, matematică, informatică, religie ortodoxă şi penticostală şi pentru posturile în cadrul cluburilor copiilor.

Citiți și: Mii de elevi suceveni, recompensaţi de părinţi cu tabere la mare

Suceava: Primii „boboci“, admişi la liceele vocaţionale

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite