Suceava: Bătăi cu furci şi topoare pentru pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ca la 1907, ţăranii şi-au apărat pământul cu furci şi topoare
Ca la 1907, ţăranii şi-au apărat pământul cu furci şi topoare

Localnicii din Hănţeşti s-au bătut parte în parte cu o firmă de pază din Botoşani pentru aproximativ 150 de hectare de teren din Vârfu Câmpului, judeţul Botoşani.

Botoşani: Urmările răscoalei de la Vârfu Câmpului: Ţăranii din Hânţeşti, reclamaţi pentru distrugere şi lovire!

Întregul circ s-a petrecut ieri, în jurul orei 11.00, când aproximativ 60 de localinici din comuna Hănţeşti, judeţul Suceava, s-au luat la bătaie cu angajaţii unei societăţi de pază din municipiul Botoşani. Astfel că, atunci când angajaţii societăţii au început să are cele 150 de hectare de teren au fost opriţi de oamenii din Hănţeşti deoarece aceştia susţineau că este pământul lor.

Potrivit reprezentanţilor IPJ Botoşani, oamenii au început să folosească mijloace contondente, topoare şi furci, în timp ce angajaţii firmei de pază substanţe iritant lacrimogene, bastoane de cauciuc şi pistoale cu gaz şi bile. În urma conflictului, şase suceveni şi cinci agenţi botoşăneni ai firmei de pază au avut nevoie de îngrijiri medicale.

"În urma cercetărilor efectuate de echipa operativă din cadrul Poliţiei municipiului Dorohoi s-au stabilit că în anul 2008 o societate agricolă cu sediul în localitatea Rădăuţi, judeţul Suceava a achiziţionat o suprafaţă de 158 ha teren agricol, situat pe raza localităţii Vârfu Câmpului, judeţul Botoşani, la limita cu judeţul Suceava", explică Daniela Darea, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoşani.

În momentul cumpărării terenului, mai mulţi cetăţeni din comuna Hănţeşti au revendicat şi ei o anumită suprafaţă din acesta, însă nu au putut intra în posesia acestui teren.

"Localnicii din Hănţeşti au avut terenul până în 1948 şi l-au revendicat în baza Legii 18 privind fondul funciar, însă nu au reuşit să intre în posesia lui din cauza acelei firme. Nu ştim cum a intrat acea societate în posesia pământului sucevenilor. Este problema celor de la Botoşani", a declarat Sorin Arcadie Popescu, prefectul de Suceava.

Pentru aplanarea conflictului şi restabilirea ordinii publice, la faţa locului  s-au deplasat 6 echipaje de poliţie din cadrul Poliţiei municipiului Dorohoi, Poliţiei oraşului Bucecea şi posturile limitrofe comunei Vârfu Câmpului, un echipaj din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă al I.P.J.Botoşani, un echipaj de intervenţie rapidă al IJJ Botoşani plus aproximativ 50 de poliţişti suceveni din cadrul posturilor de poliţie Hănţeşti, Adîncata, IPJ Suceava şi DPIR.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite