Suceava: Avalanşă de locuri de muncă scoase la iveală de Codul Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii AJOFM Suceava susţin că cea mai mare parte din aceste locuri au fost ocupate „la negru“, iar sancţiunile din noul Cod al Muncii i-au speriat pe angajatori.

Prevederile noului Cod al Muncii fac minuni la Suceava, în avantajul şomerilor. Imediat după ce a intrat în vigoare, piaţa muncii a fost asaltată de oferte variate din partea angajatorilor, iar persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă s-au bucurat de opţiunile puse la dispoziţie prin intermediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava.

Încă din martie a început să crească oferta locurilor de muncă vacante, însă în această lună a fost o adevărată avalanşă. Încă avem cozi interminabile la ghişeuri pentru că zilnic vin oamenii să se intereseze de locurile de muncă pe care le avem“, a declarat Aurelia Focşa, directorul AJOFM Suceava.
 
Astfel, de la începutul lunii mai şi până în prezent au fost înregistrate la AJOFM Suceava 3.129 locuri de muncă vacante, dintre care 85% s-au ocupat deja. „Mai avem 471 posturi vacante, în construcţii, comerţ, transporturi şi alimentaţie publică, însă şi acestea se vor ocupa foarte repede. Nu am mai avut de foarte mult timp atâtea locuri de muncă vacante într-o săptămână“, ne-a spus Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.
 
Angajatorii, speriaţi de sancţiuni

Autorităţile sunt conştiente că miile de locuri de muncă apărute ca din senin la începutul acestei luni, imediat după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, au fost ocupate până acum de muncitori care lucrau fără forme legale.
 
Cu siguranţă sunt locuri de muncă ce au fost ocupate la negru. Desigur, oferta a crescut şi pentru că s-a reluat activitatea în construcţii, la care se adaugă şi noi locuri de muncă din alte domenii, însă controalele ITM i-au speriat pe angajatorii care ţineau muncitori la negru“, a precizat Aurelia Focşa.
 
Precizăm că inspectorii ITM, împreună cu Garda Financiară, jandarmi şi poliţişti, desfăşoară în continuare acţiuni de control inopinate în rândul angajatorilor suceveni pentru a depista muncitori fără forme legale. Într-o singură săptămână au fost derulate zeci de controale pe linia muncii la negru, care s-au soldat cu amenzi de 50.000 de lei.

Sucevenii spun că aceste măsuri trebuiau luate cu mult timp în urmă, pentru a nu se ajunge în situaţia în care numărul şomerilor să atingă cote alarmante. „Au rămas fără locuri de muncă foarte mulţi oameni, din cauza crizei. Dacă i-ar fi găsit mai devreme pe angajatorii care ţineau muncitori la negru poate că nu erau atât de mulţi şomeri în Suceava“, ne-a spus Andrei Iacoban, student.

Citiţi şi: Numărul angajărilor din acest an plasează judeţul Suceava în top 3

Sucevenii îşi reclamă patronii pentru salarizarea deficitară

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite