Sucevenii îşi reclamă patronii pentru salarizarea deficitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

508 scrisori şi petiţii a înregistrat ITM Suceava în primul trimestru din acest an. În topul nemulţumirilor angajaţilor se situează problemele legate de salariile întârziate sau micşorate, urmate de neplata orelor suplimentare şi munca la negru.

Principala problemă a sucevenilor, care reiese dintr-un sondaj efectuat chiar de Primărie, o reprezintă locul de muncă. Cei mai mulţi se plâng de oferta limitată de pe piaţa muncii din Suceava, însă nici angajaţii nu sunt mulţumiţi de condiţiile oferite de agenţii economici, şi cu atât mai puţin de salarizare.

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, în primul trimestru al acestui an 508 angajaţi de pe raza judeţului nostru au depus scrisori şi petiţii care vizează mai multe nereguli.

„Avem 547 sesizări rezolvate în acest an, pentru că mai aveam câteva zeci din decembrie anul trecut. În primul rând, angajaţii reclamă restanţe salariale, neplata orelor suplimentare şi munca la negru. După ce primim sesizările facem controale şi apoi stabilim sancţiunile în funcţie de situaţie“, a declarat Ionuţ Creţuleac, şeful ITM Suceava.

Acesta a precizat că s-au înregistrat şi reclamaţii care au privit reducerea salariilor în paralel cu cea a timpului de lucru, fără înştiinţarea angajaţilor, dar şi sesizări cu privire la lipsa echipamentelor de protecţie, în domeniul construcţiilor.

„Eu şi colegii mei am lucrat lunile de iarnă fără contract pentru că şeful nu a vrut să ne facă. Pe deasupra, a şi întârziat cu salariile circa două săptămâni, trei luni la rând, aşa că am plecat“, ne-a spus Vasile Gurău, tâmplar.

Angajatul nu-şi cunoaşte drepturile

Inspectorii ITM Suceava susţin că numărul reclamaţiilor este comparabil cu cel de anul trecut, însă au devenit mai numeroase sesizările privind anumite teme sau conţinuturi. Astfel, în perioadă de criză economică, în care condiţiile sistemului sunt mai drastice pentru angajatori, s-au înmulţit nemulţumirile privind salarizarea şi cazurile de muncă la negru.

„Cele mai multe conflicte se pot rezolva direct cu angajatorul. Acest lucru arată o lipsă de informare a angajaţilor, pentru că multe dintre situaţii se pot clarifica printr-o simplă întrebare adresată angajatorului. Desigur, când acesta nu se conformează, putem ajunge şi în instanţă ca să-l obligăm să plătească“, a explicat Ionuţ Creţuleac.

În ceea ce priveşte munca la negru, sesizările sucevenilor se referă atât la colegi de-ai lor despre care ştiu că nu lucrează cu acte în regulă, dar şi la propria persoană, patronul refuzând să-i încheie contract de muncă.

„De cele mai multe ori munca la negru se face cu acordul tacit al angajatului. Îi sfătuim să ţină o legătură strânsă cu angajatorul pentru a se asigura că actele sunt întocmite în regulă şi apoi să citească cu atenţie ce semnează. Dacă întâmpină probleme îi aştept la ITM să rezolvăm situaţia“, ne-a spus şeful ITM Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite