Salarii mai mici cu 34% pentru profesorii suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deși salariile pe care dascălii suceveni ar urma să le primească începând cu săptămâna viitoare sunt cu circa 34% mai mici, potrivit noii legi a salarizării profesorilor, fondurile sunt insuficiente.

După ce sindicaliștii au tras un semnal de alarmă pentru ca autoritățile sucevene să se implice pentru a rezolva din timp problema salarizării profesorilor, Ministerul Educației a solicitat Inspectoratului Școlar să calculeze necesarul fondurilor la nivel de județ. „Conform noii legi a salarizării, necesarul pentru plata salariilor profesorilor din județ aferente lunii mai este de 23.288.592 lei“, a precizat Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava.

Deși salariile pe care dascălii suceveni ar urma să le primească începând cu săptămâna viitoare sunt cu circa 34% mai mici, potrivit noii legi a salarizării profesorilor, fondurile sunt insuficiente. „La nivelul municipiului Suceava există bani pentru acoperirea unui procent de până la 30% din salariu. Există unele localități din mediul rural care au fonduri suficiente, însă puține la număr“, a declarat Dumitru Irimia, vicepreşedintele Sindicatului Judeţean de Învăţământ „Spiru Haret“ Suceava.
 
Soluția înaintată de sindicaliști este redistribuirea fondurilor de la școlile care au bani în plus, pentru că există astfel de cazuri, acelor unități de învățământ care nu au bani pentru a achita în întregime salariile. În cursul zilei de azi a avut loc o comisie de dialog la care au participat reprezentanți ai Direcției de Finanțe, IȘJ, Prefecturii și sindicaliști. Decizia finală aparține autorităților, însă, chiar dacă se va face o redistribuire de fonduri, cel mai probabil profesorii își vor primi salariile cu întârziere.

Aceste transferuri tebuie aprobate în consilii locale, deci treburile nu sunt chiar simple. Plata salariilor va întărzia câteva zile dacă nu se va găsi o altă soluție, mai rapidă, la această problemă“, a spus Dumitru Irimia, menționând că în școlile sucevene există o stare totală de nemulțumire și deznădejde din cauza acestei noi a salarizării, care prevede lefuri mai mici cu circa 34% pentru dascăli.

Citiţi şi: Locuri mai multe la liceele de top

Suceava: Fonduri pentru construcția a 21 de grădinițe și 61 de creșe

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite