Mizerie de nedescris în cinci spitale sucevene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile medicale certate cu igiena au primit avertismente din partea inspectorilor sanitari care au mers în control. Din cele 11 spitale din judeţ, trei funcţionează pe baza unor planuri de conformare. În această situaţie este şi Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Trei spitale din judeţ funcţionează pe baza planurilor de conformare emise de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava pentru că nu au dotările necesare şi pentru că îşi tratează pacienţii în condiţii precare.

„Aceste spitale sunt autorizate, însă regulat, la un an, trebuie să vină să obţină viza, cu 20 de zile înainte de a le expira planul de conformare. În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean acesta probabil va obţine autorizaţie de funcţionare în urma modernizărilor făcute“, a explicat Ludovic Abiţei, şeful DSP Suceava. 

Plătesc consultaţiile

Planul de conformare al Spitalului Judeţean de Urgenţă expiră în această primăvară. „Acreditare nu are niciun spital din ţară, nu ne aşteptăm să obţinem noi acum. Autorizaţie de funcţionare avem, pentru că altfel nu am mai putea funcţiona“, s-a arătat nemulţumit Vasile Rîmbu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Citeşte şi: 90% din medicii de familie suceveni refuză să semneze Contractul Cadru

Dacă la Suceava condiţiile sunt mai bune decât cele din restul spitalelor din judeţ, pacienţii se plâng că trebuie să plătească pentru consultaţii. „Mă doare o mână, iar de la Urgenţe m-au trimis la Ambulatoriu şi am plătit 10 lei pentru consultaţie. Degeaba sunt condiţii dacă atunci când ajungi aici tot trebuie să plăteşti“, ne-a spus Marian Tiron, inginer electrician. Dintre cele cinci spitale care au primit avertismente de la DSP, trei au blocurile alimentare neigienizate.

Bucătării neigienizate

Astfel, blocul alimentar al Spitalului Municipal Vatra Dornei se află la subsolul clădirii, nu există circuit şi nici rezervă de apă asigurată în cazul unei avarii la centrala oraşului.
„Clădirea este veche şi nici nu se poate face mare lucru deoarece se află în patrimoniul naţional şi nu poate fi renovată“, a explicat Ludovic Abiţei. Aceeaşi problemă se întâlneşte şi la Spitalul Orăşenesc Siret şi Psihiatrie Siret, în timp ce la Spitalul Orăşenesc Solca nu erau respectate normele de amplasare a paturilor.

Şi Spitalul Rădăuţi a primit avertisment pentru că niciuna din cele două staţii de epurare nu funcţionează, astfel că apa reziduală contaminată care provine din unitate se deversează direct în canalizarea localităţii.

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite