90% din medicii de familie suceveni refuză să semneze Contractul Cadru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie suceveni susţin că vor merge miercuri la DSP Suceava să facă cereri pentru eliberarea certificatului de conformitate cu ajutorul căruia pot să lucreze în străinătate.

260 de medici de familie din cei 289 câţi există la nivelul judeţului Suceava au semnat negru pe alb că nu vor încheia contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate din cauza noilor prevederi ale Contractului Cadru (Co-Ca) emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Dacă nu se modifică Co-Ca nu vom semna, rămânem privaţi şi vom pleca apoi în străinătate. Ne deranjează minciuna celor de la CNAS care spun că vor fi acordaţi aceeaşi bani pentru medicina primară, dar ei nu ne dau voie să consultăm decât 20 de pacienţi pe zi“, ne-a explicat medicul de familie Doina Draga Buimistriuc, vicepreşedinta Asociaţiei Naţionale a Medicilor de Familie.

Dacă în prezent pacientul care ajunge al 21-lea la rând plăteşte 10 lei pentru serviciile medicale, de la intrarea în vigoare a Contractului Cadru pentru 2011 medicii nu vor avea voie să consulte decât 20 de pacienţi. Pacienţii suceveni, care vor avea nevoie de o trimitere, o reţetă sau un consult la medicul de familie şi vor fi la rând al 21-lea vor fi obligaţi să revină în altă zi la medic.

Pacienţii suceveni, trataţi ca la magazin

Miercuri îşi cer certificatele pentru UE de la DSP

Astfel, medicii sunt hotărâţi ca miercuri să se prezinte toţi la Direcţia de Sănătate Publică Suceava şi să ceară eliberarea certificatelor de conformitate cu ajutorul cărora le sunt recunoscute diplomele în Uniunea Europeană. „Această formă de protest este cea mai bună. Vom pleca pe rând în străinătate. Avem colegi prin Franţa, Belgia, Olanda unde au salarii de la 2.500 la 8.000 de euro şi sunt respectaţi“, a mai spus Doina Draga Buimistriuc. Medicii susţin că dacă CNAS nu va face modificări asupra Co-Ca vor fi nevoiţi să iasă şi în stradă, dar alături de pacienţi.

Dacă se va pune problema de ieşit în stradă vom solicita sprijinul pacienţilor deoarece în primul rând le este lor încălcat dreptul la sănătate după ce au cotizat la stat şi acum oriunde merg li se cer bani“, a mai explicat Doina Draga Buimistriuc. Potrivit noului Co-Ca pacientul nu îi este decontată de CAS decât maximum 3 consultaţii într-un an pentru aceeaşi boală.

Nu se poate să vedem un bolnav de trei ori într-un an când el are osteoporoză sau altă boală cronică care trebuie urmărită regulat. E o crimă împotriva oamenilor. Cei care au modificat Co-Ca probabil nu au lucrat niciodată în sistem şi nu ştiu ce înseamnă medicul de familie pentru pacient“, ne-a spus medicul de familie Violeta Oltean, care are în evidenţă 2.100 de pacienţi.

Suceava: Adeverinţa medicală, eliberată doar cu bani

Pacienţii susţin că nu ştiu ce vor face dacă nu vor mai putea primi o reţetă sau un bilet de trimitere. „Nu ştiu ce voi face dacă mă îmbolnăvesc şi medicul de familie nu mă poate primi. Cred că o să merg la Urgenţe“, ne-a spus Dinu Popinciuc, student.

Medicii spun că le vor scădea veniturile cu 30%

Odată cu intrarea în vigoare a noului Co-Ca, medicii vor fi plătiţi 50% pentru plata „per capita“ şi 50% pentru plata „per serviciu“. Conform calculelor făcute de medicii de familie, acest lucru duce la scăderea veniturilor cabinetelor cu 20 - 30% după ce după Co-Ca din 2009 li s-a scăzut faţă de 2008 venitul cabinetului cu 50%. Din venitul cabinetului medicul trebuie să îşi plătească asistenta şi toate cheltuielile cabinetului.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite