Mii de doze împotriva cancerului de col uterin expirate la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

5.550 de doze au fost distruse de cei de la DSP, în timp ce sucevencele mai au la dispoziţie 1.135 de doze care ajung pentru 378 dintre ele.

Sucevencele privesc cu reticienţă campania desfăşurată de Ministerul Sănătăţii legată de vaccinul împotriva cancerului de col uterin. De la începutul campaniei, din 2008, doar 585 de tinere şi-au făcut acest vaccin, cele mai multe fiind cu vârsta cuprinsă între 12 şi 14 ani, respectiv 263. Doar 90 de fete din grupa de vârstă 15-19 ani s-au vaccinat până acum, 209 din grupa de vârstă 20-24 de ani şi doar 25 peste 24 de ani.

47 de sucevence au murit anul trecut din cauza cancerului de col uterin

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava spun că au primit de la minister 6.720 de vaccinuri şi 1.650 din donaţie. Din aceste doze 4.511 au expirat încă din luna octombrie anul trecut iar 1.039 în luna decembrie a aceluiaşi an, în total au fost distruse un număr de 5.550 de doze.

Medicii de familie spun că nu înţeleg de ce tinerele se tem să facă acest vaccin şi că mulţi dintre părinţi s-au lăsat influenţaţi de campaniile făcute împotriva vaccinului. Potrivit  acestora Ministerul Sănătăţii trebuia să contraatace toată reclama negativă şi era nevoie de o campanie mai agresivă la televizor.

”Din cauza faptului că au existat păreri pro şi contra s-a refuzat vaccinarea în masă. Sunt ţări precum Statele Unite ale Americii în care vaccinarea este obligatorie, însă la noi au apărut fel şi fel de campanii negative ai părinţii au fost influenţaţi.  Părinţii trebuiau să fie adunaţi şi informaţi“, ne-a declarat Doina Draga Buimistriuc, medic de familie.

Tinerele se tem să-şi facă acest vaccin


Reprezentanţii DSP spun că s-a făcut o informare a populaţiei cu privire la acest vaccin dar că reclama împotriva acestuia a fost mult mai puternică. „Nu am făcut vaccinul pentru că am auzit mai multe zvonuri că nu ar fi indicat. Am văzut la televizor că e un vaccin fantomă“, ne-a spus Ionela Nichifor, studentă în vârstă de 21 de ani.

Potrivit datelor de la DSP, medicii de şcolari şi cei de familie din mediul rural din judeţ au  primit 4.105 de doze din care au fost returnate 3.893.
Sunt şi sucevence care şi-au făcut acest vaccin şi spun că sunt conştiente de importanţa lui.

„Eu m-am vaccinat anul trecut şi trebuie să-mi fac luna asta ultima doză. M-a convins vara mea care lucrează în domeniu. Ştiu că nu e 100% că nu o să fac cancer dar măcar am redus din riscuri, prin acest vaccin am înţeles că 85% din viruşi sunt reduşi“, ne-a declarat Mihaela Popescu, suceveancă în vârstă de 31 de ani.
În momentul de faţă la DSP mai sunt disponibile 1.135 de doze de vaccin anti HPV care urmează să expire în data de 30 iunie 2013.

300-400 de lei preţul unui vaccin în farmacii

În multe dintre farmaciile sucevene acest vaccin nu se găseşte. Farmaciştii spun că-l aduc doar pe bază de comandă pentru că costă foarte mult şi sunt foarte puţine tinere care-l cumpără. Potrivit acestora o doză de vaccin costă între 300-400 de lei, un vaccin complet conţine trei astfel de doze administrate în decurs de mai multe luni.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite