47 de sucevence au murit anul trecut din cauza cancerului de col uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că există vaccin împotriva cancerului de col uterin, în ultimii doi ani de zile s-au vaccinat doar 576 de femei şi tinere.

Cancerul de col uterin face tot mai multe victime la nivelul judeţului. Anul trecut nu mai puţin de 47 de sucevence au murit din cauza acestei boli, în timp ce 132 de femei au fost depistate, comparativ cu anul 2009 când au fost depistate 99 de femei.

30 dintre cele 132 de femei au fost mai norocoase boala acestora fiind încă într-un stadiu curabil. La nivel european, România se află pe primul loc în rândul statelor membre al Uniunii Europene după rata mortalităţii prin cancer de col uterin care este de 13,73 la suta de mii de locuitori.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în colaborare cu cabinetele de planificare familiala, medicii de familie, colegii şi licee din judeţ, organizează campanii de informare în această săptămână, numită şi “Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin”.

Tinerele, reticente la vaccinul anti-HPV

Încă din 2008, Ministerul Sănătăţii (MS) a început o campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin (HPV). Până în prezent, doar 576 de tinere şi femei au fost vaccinate, cele mai multe fiind cu vârsta cuprinsă între 12 şi 14 ani, respectiv 262 de fete. “Am auzit pe la televizor că există vaccin pentru cancerul de col uterin, ne-a spus şi medicul din şcoală, dar nu am încredere. Dacă acest vaccin protejează împotriva cancerului atunci de ce nu au găsit un tratament şi pentru cei bolnavi de cancer?”, ne-a spus Andreea Ţugui, elevă în clasa a XII-a.

Din cauză că părinţii au fost reticenţi în ceea ce priveşte vaccinul, anul trecut, MS a extins grupa de vârstă. Doar 86 tinere din grupa de vârstă 15-19 ani s-au vaccinat până acum, 204 din grupa de vârstă 20-24 ani şi doar 24 de tinere cu vârsta mai mare de 24 ani.

“O posibilă explicaţie a situaţiei ar fi că multe femei nu au informaţii referitoare la modalităţile de prevenire a cancerului de col uterin. Ca atare, ele nu beneficiază de programele preventive disponibile si nu militează pentru implementarea acestor programe”, a mai spus Adrian Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite