Pacienţii suceveni rămân fără reţete şi bilete de trimitere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul Cadru pe 2010 expiră mâine, iar medicii refuză să încheie un nou acord cu CAS. Până la definitivarea situaţiei, pacienţii nu vor putea primi reţete sau bilete de trimitere.

Astăzi este ultima zi în care Contractul Cadru (Co-Ca) pentru anul 2010 mai este valabil, ultima lună fiind prelungită printr-un act adiţional. Practic, începând de mâine medicii suceveni sunt în imposibilitatea de a elibera pacienţilor reţete medicale, bilete de trimitere sau orice fel de document stipulat în contractul cu Casa de Asigurări. „Încă aşteptăm ultimele noutăţi de la negocieri. Sperăm într-o înţelegere amiabilă, însă în caz contrar vom refuza să semnăm contractul. Practic de pe 1 iunie nu mai putem elibera niciun fel de document medical. Ne vom consulta pacienţii, dar nu le vom putea da nici măcar o reţetă“, ne-a spus medicul Irina Franciuc, preşedinta Asociaţie Medicilor de Familie Suceava.

Medicii spun că s-ar mulţumi ca noul contract să fie asemănător cu cel de până acum, cu toate că şi acesta le-a adus nenumărate pierderi. „Semnarea noului contract nemodificat ar însemna falimentul cabinetelor. Cele mai dezavantajate sunt cabinetele cu pacienţi mai mulţi. Medicii care au peste 2.200 de pacienţi pe listă nu vor primi bani decât pentru 2.200. Cu cât munceşti mai mult, eşti sancţionat mai mult“, a mai spus Irina Franciuc, reprezentanta medicilor de familie care are aproximativ 2.600 de pacienţi.

Urgenţele, varianta orăşenilor

Sucevenii susţin că se vor duce la urgenţe dacă nu vor mai putea primi o reţetă sau un bilet de trimitere. „Noi care suntem în oraş mergem la urgenţe dacă medicii de familie nu ne vor mai putea ajuta, dar mă întreb ce fac aceia care locuiesc la ţară, acolo unde medicul de familie e sigurul care îi poate ajuta“, ne-a spus Carmen Cirimpei, contabilă. Dacă în prezent pacientul care ajunge al 21-lea la rând plăteşte 10 lei pentru serviciile medicale, potrivit Co-Ca pentru 2011 medicii nu vor avea voie să consulte decât 20 de pacienţi. Sucevenii care vor avea nevoie de o trimitere, o reţetă sau un consult la medicul de familie şi vor fi la rând al 21-lea vor fi obligaţi să revină în altă zi la doctor.

Potrivit noului Co-Ca pacientului nu îi sunt decontate de CAS decât maximum trei consultaţii într-un an pentru aceeaşi boală. Nici reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava nu ştiu ce se va întâmpla cu medicii şi ce va prevedea noul Co-Ca. „Încă nu avem nicio noutate. Aşteptăm şi noi informaţii de la CNAS“, ne-a spus Anda Sălăgean, purtătorul de cuvânt al CAS Suceava.

Medicii spun că le vor scădea veniturile cu 30%

Odată cu intrarea în vigoare a noului Co-Ca, medicii vor fi plătiţi 50% pentru plata „per capita“ şi 50% pentru plata „per serviciu“. Conform calculelor făcute de medicii de familie, acest lucru duce la scăderea veniturilor cabinetelor cu 20 - 30% după ce după Co-Ca din 2009 li s-a scăzut faţă de 2008 venitul cabinetului cu 50%. Din venitul cabinetului medicul trebuie să îşi plătească asistenta şi toate cheltuielile cabinetului.

Citiţi şi: Suceava: Avortează în secret în clinici particulare

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite