Suceava: Avortează în secret în clinici particulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucevencele fac chiuretaj în cabinetele private deoarece condiţiile sunt mai bune decât în spital şi vor discreţie. De la începutul anului, aproximativ 500 de femei au scăpat de sarcină, dintre care 289 au fost la cerere, iar restul din motive medicale.

Din cele 289 de femei care au ales calea avortului la cerere, 166 au mers în cabinete particulare, iar 123 în spitalele şi cabinetele publice. Sucevencele susţin că preferă să meargă la particulari deoarece, spun ele, sunt mai bine tratate şi se simt mai în siguranţă. „În spitale există tot felul de microbi ce poţi să îi iei. Eu prefer să merg la cabinetul privat al doctorului meu pentru că am mai multă încredere. Am cunoscut pe cineva care a luat hepatita C când a născut şi a stat internată în spital“, a spus Veronica Costin, funcţionar public.


Motive de avort: lipsa educaţiei şi a banilor

Condiţiile mai bune din clinicile particulare sunt recunoscute şi de medicii angajaţi la stat. „Această diferenţă este fie din cauza condiţiilor mai bune din cabinetele private, fie din dorinţa de a fi cât mai discrete“, a spus doctorul Ilie Merticaru, şeful Secţiei de Obstetrică – Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean Suceava. Motivele pentru care femeile ajung să facă avort au rămas, în continuare, lipsa de educaţie sanitară, problemele sociale şi financiare.


„Pe lângă problemele sociale şi lipsa de educaţie, un alt motiv este neglijenţa, mai ales în această perioadă când există atât de multe metode de contracepţie“, a mai spus medicul Ilie Merticaru. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, din totalul de 1.702 gravide nou depistate în primele patru luni ale acestui an, aproximativ 25% au renunţat la copil.

„Se făceau şi câte 60-70 de chiuretaje într-o zi“


„Noi le sfătuim să nu renunţe la copil deoarece aceste intervenţii nu sunt bune pentru corpul femeii. Există riscuri hemoragice, infecţioase, dar nu numai. Cea mai importantă este prevenţia“, a completat medicul. Statistic, numărul sucevencelor care apelează la avort este în continuă scădere. Faţă de anii ’90, de exemplu, numărul chiuretajelor a scăzut cu peste 90%. „Pe atunci aveam în spital zeci de avorturi în fiecare zi. Se făceau şi câte 60-70 de chiuretaje într-o gardă. Acum numărul avorturilor a rămas undeva la 5% faţă de acea perioadă“, a mai spus doctorul Ilie Merticaru.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite