FOTO Poveşti cu mărţişoare vechi și noi. Vezi aici semnificaţia mărţişorului în Bucovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Macovei confecționează mărțișoare de mai bine de 20 de ani
Ana Macovei confecționează mărțișoare de mai bine de 20 de ani

Apropierea lunii martie i-au scos din casă pe comercianții de mărțișoare de câteva zile. Locurile sunt aceleași ca în anii trecuți și adună în fiecare început de primăvară mii de mărțișoare.

În timp ce unii preferă să le cumpere și să le vândă mai departe, alții stau o iarnă întreagă și le confecționează pentru a face un ban cinstit. Doamna Ana Macovei face mărțișoare de înainte de Revoluție împreună cu sora sa. "Le facem din flori naturale pe care le adunăm din vară și iarna le facem. Nu se merită prea mult efortul, dar facem din plăcere", spune Ana Macovei. Pe lângă mărțișoare, cele două surori confecționează și tablouri din flori naturale usace, care pot deveni un cadou veșnic pentru doamne.

Peste 40 de tarabe de mărțișoare sunt împânzite prin toată Suceava

Vezi aici imagini cu mărțișoarele din Suceava

Sucevenii au opt locuri de unde își pot cumpăra mărțișoarele, precum în zona Policlinicii Areni, în zona magazinului Bucovina, în apropierea Spitalului Județean de Urgenţă, în zona magazinului Premier, la Curcubeu, pe b-dul George Enescu în apropierea filialei Allianz Ţiriac, aproape de Hala Agroalimentară şi pe strada Tineretului. Peste 40 de tarabe sunt amplasate în aceste zile cu mii de mărțișoare. Prețurile sunt aceleași ca anii trecuți, pleacă de la 50 de bani și pot ajunge și până la 10 lei.

Vinde mărțișoare pe Facebook

Cei care nu apucă să treacă pe la tarabele de mărțișoare și vor să ofere un mărțișor inedit pot să îl cumpere și de pe facebook. Nicoleta Tudorean a început în urmă cu un an și trei luni să confecționeze broșe și bijuterii printr-o tehnică nouă denumită wassabi. "Este un hobby și le fac din plăcere. Soțul meu turna obiecte și face și acum magneți cu mănăstirile din Bucovina, blaturi, obiecte mult mai mari. Eu mă ocup de cele mărunte", povestește Nicoleta Tudorean.

Mărțișoare și bijuterii confecționate de Nicoleta Tudorean

Vezi aici mărțișoarele inedite create de Nicoleta Tudorean

Astfel, și-a creat un cont pe Facebook, Wassabi Design, unde postează fotografiile cu podoabele ce ies din mâinile sale, iar cei interesați pot intra în posesia lor fie prin colet. Din această iarnă confecționează și mărțișoare inedite din mărgele, broșe în culorile mărțișorului sau chiar și rame foto în culorile alb și roșu. "Toate sunt rodul imaginației mele. Uneori mă apuc și nu am nicio idee, însă le combin cum îmi vine pe moment", mai spune Nicoleta Tudorean. Prețurile sunt modice și pleacă de la 5 lei și ajung până la 20 lei, în funcție de mărime și complexitate, însă pentru un set de bijuterii prețurile pot ajunge și la 30 - 40 lei.

Semnificația mărțișorului

Firul împletit al mărţişorul simbolizează firul zilelor din an, tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile pe munte, asemănător firului vieţii omului, tors la naştere de către ursitoare. Firul alb înseamnă frigul iernii ce se încheie, iar cel roşu căldura care se apropie.

Potrivit tradiției, în Bucovina fetele ofereau feciorilor din sat, de 1 martie tradiţionalul mărţişor, obiceiul păstrându-se până astăzi. Copiii primeau acest acest simbol al primăverii de la mame și îl purtau timp de 12 zile, până la înflorirea pomilor fructiferi sau până la sărbătoarea Floriilor.

Şi artizanii din celelalte judeţe ale Moldovei s-au pregătit cu mărţişoare inedite pentru 2012. DETALII AICI

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite