Absolvenţii suceveni nu mai vor să fie poliţişti şi jandarmi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai drastică scădere a înscrierilor o înregistrează Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, unde, până în prezent, şi-au depus dosarele 64 de candidaţi, faţă de cei 1.400 de anul trecut.

Anii trecuţi unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) erau luate cu asalt de absolvenţi de liceu din toată ţara care vroiau să beneficieze de şcolarizarea gratuită şi de postul asigurat în Poliţie sau Jandarmerie. Peste 600 de candidaţi din judeţul Suceava şi-au încercat şansele depunându-şi dosarele de admitere la academii şi şcoli de subofiţeri, însă anul acesta situaţia a luat o turnură neaşteptată. Din cauza disponibilizărilor anunţate de MAI şi a diminuării normei de hrană cu câteva sute de lei, şcolile de poliţie şi jandarmi vor fi pustii în acest an, numărul candidaţilor înscrişi fiind mult mai mic faţă de anii trecuţi.

De menţionat că înscrierile pentru academii s-au finalizat, în timp ce şcolile de subofiţeri încă mai aşteaptă candidaţi până la finalul lunii iunie. „Avem 88 de absolvenţi de liceu din judeţ care s-au înscris pentru admiterea la academii, dintre care unul a optat pentru Academia Forţelor Terestre Sibiu, unul pentru Academia Tehnică Militară Bucureşti şi restul pentru Academia de Poliţie Bucureşti“, a precizat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Anul trecut circa 200 de tineri suceveni au optat pentru uniforma de poliţist, înscriindu-se la una din cele trei academii.

De şase de ori mai puţini candidaţi suceveni la Jandarmerie

În ceea ce priveşte Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ), numărul celor interesaţi de o astfel de carieră este şi mai mic. Pentru academii au optat 18 candidaţi din Suceava, iar pentru Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni s-au înscris doar 64 de absolvenţi de liceu până în prezent. Amintim că anul trecut unitatea de învăţământ din Fălticeni a avut 1.400 de candidaţi înscrişi din toată ţara, din care 400 erau suceveni, toţi concurând pentru cele 150 de locuri puse la bătaie. Aceste unităţi de învăţământ erau foarte atractive datorită facilităţilor oferite, dar mai ales pentru că posturile în sistem le erau asigurate. „În momentul în care sunt admişi, candidaţii îşi iau angajamentul că vor lucra în MAI un anumit număr de ani şi li se asigură la absolvirea cursurilor un loc de muncă, în funcţie de posturile vacante din minister“, a explicat Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al IJJ Suceava.

În legătură cu blocarea încadrării tinerilor absolvenţi ai şcolilor MAI până anul viitor, sindicaliştii au obţinut promisiunea ministerului ca în cazul în care aceştia vor dori să părăsească structurile ministerului înainte de scurgerea contractului iniţial, să nu mai fie obligaţi să plătească penalizări legate de taxele de şcolarizare.

Citiți și: Suceava are nevoie de asistenți sociali, chelneri și muncitori necalificați

Suceava: Victimele de lux ale crizei îşi încearcă şansa la recalificare

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite