30.000 de doze anti-porcină se strică în depozitele DSP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor bolnavi de gripă nouă a scăzut vertiginos. Sucevenii nu se mai vaccinează împotriva bolii şi spun că nu mai au încredere în medici. Doctorii susţin că este posibil ca temutul virus să atace iar în lunile de primăvară. Sucevenii sunt însă convinşi că totul este o manipulare. 

Deşi virusul gripei porcine pare să fi părăsit judeţul Suceava, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alexandru Lăzăreanu a comandat 30.000 doze de vaccin antigripal. Medicamentul a ajuns în depozitele DSP, numai că nimeni nu mai cere să fie injectat. Şeful DSP este însă mulţumit că are vaccinul pe stoc deoarece, în cazul în care ar reveni gripa la Suceava, cum bănuieşte el, medicii ar fi pregătiţi pentru imunizarea populaţiei. „Conform specialiştilor, un nou val de îmbolnăviri este aşteptat începând cu luna martie. Pentru a preveni îmbolnăvirea cel mai bine e să mergi şi să te vaccinezi“, a declarat medicul Alexandru Lăzăreanu.

Citiţi şi: Trei medici de familie fac de gardă la Ambulanţă


Gripa dă înapoi


Din fericire, de aproximativ o lună, numărul îmbolnăvirilor cu A H1N1 a scăzut vertiginos. Dacă în anul 2009, aproximativ 200 de persoane s-au infectat cu virusul porcin, iar 11 suceveni au decedat din cauza bolii, în ultima perioadă, conform rapoartelor zilnice eliberate de către Ministerul Sănătăţii, doar sporadic mai apare câte un caz de îmbolnăvire. Din acest motiv, miile de suceveni care băteau la uşa medicilor pentru a se imuniza s-au redus la 300 în ultimele săptămâni.


Singurul caz care a stârnit valuri, cum că s-ar fi reîntors gripa porcină, a fost cel al unui tânăr de 29 de ani din Rădăuţi, care a decedat la Spitalul de Urgenţă din Iaşi. Medicii ieşeni au presupus că moartea s-ar fi datorat infectării cu virusul A H1N1. În realitate, bărbatul era grav bolnav, iar contaminarea cu virusul porcin nu a făcut decât să accelereze agravarea stării de sănătate a pacientului. „Bărbatul suferea de boli cronice, a fost internat la Iaşi, noi nu avem mai multe informaţii. Este cert că a luat gripa din spitalele de acolo şi, pentru că suferea şi de alte boli, organismul nu a rezistat“, ne-a declarat Ana Şvaiţer, şeful Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Suceava.


Tânărul avea probleme cu inima şi plămânii, fapt care a agravat situaţia în momentul contaminării cu virusul gripal. Cu toate acestea, rudele susţin că tânărul a murit de fapt de cancer, boală diagnosticată după zece ani de analize. „Nu a murit de gripă porcină. Numai eu ştiu prin câte a trecut şi din ce cauză a murit“, ne-a spus ieri Dan Buturugă, după ce şi-a îngropat fiul la Rădăuţi.

Derutaţi de ştirile despre porcină

Sucevenii susţin că au fost minţiţi în cazul morţii lui  Toni Tecuceanu, de la echipa Cârcotaşilor. Medicii au spus că actorul a murit din cauza gripei porcine, dar în realitate decesul s-a datorat unui virus luat din spital. Moartea actorului a provocat o isterie naţională, sute de mii de oameni apelând la vaccin. „M-a speriat moartea lui Tecuceanu, dar acum am aflat că a fost doar un moft al Ministerului. Nu mă mai vaccinez, că nu merită“, a declarat Constantin Măzăreanu, constructor.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite