Slobozia: Alte 120 de familii sunt în prag de evacuare la Feteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aseară, mai multe familii din cartierul Buliga şi-au lăsat agoniseala de-o viaţă pradă puhoaielor şi s-au refugiat la rude sau în internatul şcolii.

În ciuda eforturilor importante făcute de autorităţi, pericolul de revărsare a Dunării este iminent. „Avem probleme în parcul Trandafirului, unde peste 120 de familii sunt în pericol“, apreciază sec primarul feteştean, Gheorghe Catrinoiu.

Pentru a putea ţine piept apelor în continuă creştere, un număr important de militari a fost mobilizat la Feteşti pentru a consolida digul, şubrezit de ape. Mai bine de 200 de oameni şi zeci de utilaje lucrează fără întrerupere la Feteşti, pentru a ţine piept puhoaielor. Deşi au fost evacuate 11 familii din Buliga, pericolul nu a trecut.

Mai citiţi şi: Călăraşi: 3.200 de hectare de culturi şi 11.000 de pădure, inundate

La Călăraşi, Dunărea creşte puţin, dar sigur


„Cotele au crescut cu 11 centimetri în această noapte, menţinem starea de alertă şi suntem pregătiţi să evacuăm alte 120 de familii din oraş“, spune Gheorghe Catrinoiu.

S-au depăşit cotele din 2006

Apele au depăşit cu 59 de centimetri cota de inundaţie, însă digul a fost consolidat cu aproximativ 30.000 de saci cu pământ şi nisip. La inundaţiile devastatoare din 2006, cota de inundaţie a fost depăşită cu „doar“ 55 de centimetri. Anul acesta, apele au crescut treptat şi le-au dat răgaz autorităţilor să consolideze şi să înalţe digul, ceea ce a făcut ca mai multe gospodării să fie salvate.

Localnicii sunt disperaţi şi îngroziţi că toată agoniseala lor de viaţă ar putea fi măturată într-o clipă de apele învolburate ale Dunării. „În 2006, am avut apă atât în beci, cât şi în parterul vilei. Mi-a trebuit o săptămână să scot apa din beci şi toate animalele au fost luate de apă. Acum, am mutat păsările la vecini şi dorm pe dig, să păzesc apa“, spune Constantin Caraş, un feteştean de 53 de ani.

Specialişti preconizează creşteri de debit până pe 8 iulie, însă prognozele se modifică din două în două zile.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite