La Călăraşi, Dunărea creşte puţin, dar sigur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sunt pregătite pentru tot ce este mai rău, dar, deocamdată, braţul Borcea nu va inunda oraşul. Debitul crescut al Dunării încă nu ridică probleme deosebite la Călăraşi. Cu toate acesta, situaţia nu este „roz“,  iar semnalele care vin nu sunt încurajatoare.

Până în prezent, infiltraţiile de apă nu au pus probleme deosebite. Nu sunt în pericol persoane sau gospodării. Prognozele sunt, însă, sumbre. „ În următoarele şase zile, mai mult ca sigur, vom avea creşteri ale Dunării cu 25 de centimetri, adică o cotă de 651centimetri, cu 31 peste pragul de inundaţie. Debitul va atinge 13.739 de metri cubi pe secundă. Aceste creşteri sunt aparent mici, însă sunt constante.
 

Citeşte şi: IALOMIŢA: Digul de la Feteşti a fost rupt

Constanța: Dunărea a inundat orașul Hârșova

Apa începe să pătrundă încetul cu încetul“, a declarat Ion Rotaru, director Apele Române-Filiala Călăraşi. În continuare, apele crescute inundă islazul comunal de la Borcea, unde din 680 de hectare, 30 sunt deja acoperite.

Digul din Măgureni, în pericol

Şi în cartierul Măgureni, din oraş, au fost probleme, ieri. Directorul Rotaru, însoţit de specialişti ai Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare şi autorităţi locale , a mers la faţa locului pentru a vedea cum stau lucrurile. „ Digul încă mai rezistă, este la limită, ceea ce ne face să credem că în câteva zile va ceda. Primăria a dus utiliaje şi a mai înălţat malul cu pământ, dar în grădinile oamenilor s-au produs deja infiltraţii ale apei“, a precizat Ion Rotaru.

60 de hectare de culturi, compromise

Nici în judeţ lucrurile nu stau altfel. În zona digului Greaca-Argeş-Chirnogi, sunt băltiri pe 50 de hectare cultivate cu grâu. La Olteniţa-Surlari-Dorobanţu, alte 10 hectare cu rapiţă şi porumb sunt sub ape. „În următoarele zile ne aşteptăm la înfiltraţii prin şi pe sub dig şi, automat, la creşterea suprafeţelor de luciu de apă. Suntem într-o permanentă monitorizare a tuturor digurilor din judeţ şi, sperăm, să nu ajungem la situaţia din anul 2006. Nu cred că este posibil ca în câteva zile să atingem acele cote, dar niciodată nu ai de unde să ştii cu precizie ce-ţi rezervă natura“, a mai precizat directorul Apelor Române.

Monitorizări zilnice

Autorităţile supraveghează zilnic toate digurile din judeţ pentru identificarea eventualelor infiltraţii de apă din braţul Borcea. Incintele îndiguite Boianu - Sticleanu, Călăraşi - Râul, Unirea - Jegălia - Gâldău şi Borcea de sus cu sectoarele II şi III se menţin în faza a doua de apărare, iar Borcea de sus cu sectoarele I şi IV, Olteniţa - Surlari - Dorobanţu, şi Greaca - Argeş - Chirnogi se se află în faza I de apărare.

În oraş, în Parcul Central au fost luate deja măsuri preventive pentru ca autorităţile să nu fie prinse pe picior greşit. S-a construit un dig din saci de nisip pentru a fi evitate problemele din urmă cu 4 ani când apa a pătruns în oraş. În 2006, s-a înregistrat o cotă a apelor Dunării de 737 de centimetri, la Călăraşi, cu un debit de 15.720 metri cubi pe secundă.







Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite