Sfaturi simple pentru primul acvariu perfect: „Altfel se tolerează peştii dacă vor creşte împreună“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştişorii de acvariu sunt relativ uşor de întreţinut FOTO Arhivă
Peştişorii de acvariu sunt relativ uşor de întreţinut FOTO Arhivă

Peştişorii sunt acceptaţi cel mai uşor de părinţi, atunci când cei mici îşi exprimă dorinţa de a avea un animăluţ. Câteva sfaturi simple, de la personal cu experienţă, ne vor ajuta să trecem peste greşelile inerente începutului.

Teoretic, un acvariu cu peşti este alegerea cea mai simplă pentru o familie care îşi doreşte mai multă „viaţă“ în casă, dar membrii familiei nu sunt dispuşi să cedeze prea mult din spaţiul personal sau să facă eforturi pe care le presupune creşterea unui câine sau a unei pisici, de exemplu. Peştii nu sunt foarte pretenţioşi, iar cei mici se pot achita onorabil de sarcini, cred părinţii, cedând şi acceptând cererile copiilor.

Atunci când aducem în casă primul acvariu trebuie să ţinem cont, însă, de câteva aspecte, pentru a evita greşelile pe care le face orice începător. Ecaterina Ciobanu, iubitor de animale, care de ani de zile are şi un pet-shop, ne oferă câteva sfaturi simple şi de ajutor.

Speciile trebuie să fie compatibile

Putem începe cu un acvariu nu foarte mare, cu o capacitate de 18-20 litri, care va fi mai uşor de întreţinut. Vom avea nevoie de o instalaţie de oxigen, de filtru şi, în funcţie de speciile de peşti, şi de un încălzitor. Suplimentar, putem investi, pentru decor, în diverse obiecte pe care le găsim la magazinele de profil.

„Speciile trebuie să fie compatibile. Este de preferat să populăm acvariul de la început, pentru că altfel se tolerează dacă vor creşte împreună. Dacă avem caraşi, nu vom putea pune guppy sau gurami, ultimele două specii îi atacă pe primii“, spune specialistul.

Tetrazona este un alt peşte pe care îl putem alege pentru acvariu, fiind un peşte vesel, frumos colorat, nu foarte pretenţios. Scalarii, în schimb, necesită condiţii ceva mai speciale, având nevoie de încălzitor.
„Temperatura ar fi de preferat să nu scadă sub 20 grade Celsius. Dacă nu avem specii pretenţioase nu e nevoie de încălzitor“, spune Ecaterina Ciobanu.

Ce fel de apă folosim

O greşeală frecventă a începătorilor este aceea că folosesc pentru acvariu apa de la robinet, tratată, clorul nefiind tocmai ce le trebuie peştilor, aşa că un astfel de „accident“ poate să ducă la pierderea micilor vietăţi. Dacă nu aveţi posibilitatea să le aduceţi apă de la izvor, apa de la robinet poate fi folosită, însă după mai mult de 24 de ore în care a fost lăsată într-un vas cât mai larg. „O dată pe săptămână schimbăm cam o treime din apă, de preferat apă cât mai veche. Atunci putem să folosim, eventual, şi un dezinfectant. Mai des, dacă se poate, vom curăţa filtrul, care oricum capătă o culoare un pic ciudată de la lumină sau de la dezinfectant, însă important este să fie curat“, ne sfătuieşte în continuare specialistul.

Cum îi hrănim

Peştişorii nu au nevoie de mâncare multă, din contră. Trebuie să avem grijă la granulaţie, în funcţie de mărimea lor. Le vom pune nu mai mult decât putem cuprinde între degete, o dată, cel mult de două ori pe zi, dacă acvariul este bine populat. Dacă lipsim mai multe zile, vom folosi „pastile“ de week-end. „Dacă nu am achiziţionat hrană specială, aceste pastile de week-end, este de preferat să le dăm mâncare ca de obicei, dacă ştim că vom lipsi două zile, să zicem, nu să-i hrănim mai mult, pentru că mâncarea în cantitate mare le face mai mult rău decât lipsa hranei“, mai spune Ecaterina Ciobanu.

CITIŢI ŞI: 10 sfaturi pentru a călători cu bani puţini de la tânărul care a vizitat toate ţările lumii: cum poţi obţine cazare gratuită, sponsorizări şi cele mai bune promoţii

Cele mai bune ponturi contra insomniei. Cum se induce somnul prin „intenţia paradoxală“, metoda studiată şi folosită în psihoterapie

Cum îi iei pe copii din faţa desenelor animate: „Copilul nu este un obiect pe care să îl uiţi în faţa televizorului, bucuros că stă cuminte“
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite