Pescarii sportivi, calul de bătaie al jandarmilor. „Peste 90 şi ceva la sută dintre amenzi au fost date pentru lipsa permisului de pescuit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braconajul piscicol pe râul Olt s-a diminuat ca fenomen, spun jandarmii, controalele multiple dând roade. Braconierii se aleg cu dosare penale şi, în număr mare, cu netrimiterea în judecată, însă la capitolul „Amenzi“ jandarmii îşi fac „norma“ cu pescarii sportivi.

De ani de zile pescarii sportivi din judeţul Olt, susţinuţi şi de prietenii din judeţele vecine, atrag atenţia, inclusiv prim mitinguri de protest, asupra jafului piscicol care se înregistrează pe râul Olt, avertizând că generaţiile viitoare vor afla doar poveştile frumoase despre partidele de pescuit de odinioară.  În cele din urmă, factorii de decizie s-au pus la aceeaşi masă cu protestatarii, hotărând interzicerea pescuitului industrial pe timp de noapte şi mai multe măsuri specifice privind autorizarea şi verificarea celor care pescuiesc în scop comercial. Aceste măsuri, precum şi continuarea controalelor desfăşurate, i-au făcut pe jandarmi să afirme astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că braconajul piscicol înregistrează un regres, „acest lucru constatându-l şi pescarii sportivi, care ne spun că au început să prindă peşte“, a spus adjunctul comandantului Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt, colonelul Marin Boată. 

În primele şapte luni ale anului, jandarmii au fost angrenaţi în 132 acţiuni de verificare a respectării normelor legale privind pescuitul comercial şi cel recreativ-sportiv, dintre acestea 120 fiind acţiuni proprii. Au indisponibilizat, conform datelor din raportul prezentat astăzi, 155,705 kg de peşte, 6.365 metri liniari de unele de pescuit (setci din plasă monofilament şi trifilament), două unelte de tip prostovol, o unealtă tip pripon, mai multe lansete etc. Au aplicat şi 146 sancţiuni contravenţionale, 106 dintre acestea fiind amenzi, în valoare totală de aproape 50.000 lei. Doar că amenzile nu le încasează aproape niciodată braconierii care pescuiesc într-o noapte sute de kilograme de peşte, ci pescarii sportivi.

„În procent de 90 şi ceva la sută amenzile au fost aplicate pentru lipsa permisului“, a informat maiorul Cristian Filip, şeful Compattimentului Prevenire şi Combatere a Actelor Antisociale, pescarii sportivi prinşi fără permis fiind „taxaţi“ cu amenzi între 300 şi 600 lei, cu posibilitatea, ca în cazul oricărei amenzi, de a plăti jumătate din valoare în 48 de ore. S-au mai dat amenzi pentru pescuit în prohibiţie şi „în mică măsură“ pentru nemarcarea uneltelor de pescuit (cazul pescuitului comercial).

Braconierii sunt, la rândul lor, protagoniştii dosarelor penale întocmite de jandarmi, care dosare penale ajung la organele de cercetare penală şi se soldează, adesea, cu netrimiterea în judecată. De-abia când se adună foarte multe pe numele aceluiaşi „client“ acestea se conexează şi ajung în instanţă.

„Captură“ mare cu ajutorul autorităţilor din Tulcea

Pentru că nu au mijloace specifice şi nici autorizaţia de a folosi ambarcaţiuni, astfel încât jandarmii olteni să poată efectua controale şi pe rău, cei care cad în plasă sunt braconierii prinşi pe mal cu plase. O acţiune desfăşurată zilele trecute (în perioada 24-26 iulie 2017) pe trei baraje din zona de sud a judeţului, în rândul pescarilor cu autorizaţie pentru pescuit industrial, în comun cu Comisariatul General al Gărzii de Mediu care a folosit ambarcaţiuni ale comisarilor din Tulcea, s-a soldat cu capturi record: peste 7.000 metri liniari de unelte de pescuit tip setcă confecţionate din plasă monofilament şi trifilament (nemarcate conform legii) şi peste 5.000 metri unelte de pescuit tip pripon. S-au aplicat şi 6 sancţiuni contravenţioonale în valoare de 5.300 lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind desfăşurarea activităţii de pescuit comercial. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite