Ore de aşteptare la Biroul de internări al Spitalului de Urgenţă Slatina. Pacienţii şi-au pierdut cumpătul şi au solicitat mai mulţi operatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii au reclamat că stau la rând ore întregi Foto: Alina Mitran
Pacienţii au reclamat că stau la rând ore întregi Foto: Alina Mitran

Pacienţii veniţi pentru internare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina stau cu orele în aşteptarea definitivării formalităţilor la Biroul de internări, astăzi, după aproape două ore de aşteptare, unul dintre aceştia luând calea directorului medical pentru a-i expune problema şi a solicita suplimentarea numărului de angajaţi

Zeci de bolnavi, unii însoţiţi de rude, alţii singuri, aşteptau, în această dimineaţă, la Biroul de internări al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, cu biletele de trimitere în mână, să fie înregistraţi în sistemul informatic şi să ajungă, în cele din urmă, fiecare pe secţia unde l-a trimis medicul de familie.

Sunt câteva scaune şi suntem zeci de persoane. Este o singură doamnă care introduce datele în calculator, de-abia se mişcă, nu mai rezistăm! Mai chemaţi, vă rugăm frumos, pe cineva, că acolo sunt oameni bolnavi, nu pot rezista atâtea ore!“, se adresează, după ore de aşteptare, unul dintre pacienţi directorului medical al spitalului, medicul Cătălin Pătru.

Ca tacâmul să fie complet, în această dimineaţă sistemul informatic în care fiecare furnizor de servicii medicale operează, de acum celebrul SIUI, a pus din nou probleme.

„Cititoarele de card merg mai greu, într-adevăr, astăzi,  însă aglomeraţie este în fiecare zi, luni, marţi şi miercuri e nebunie. Eu sunt singură, cum să faci faţă!“, se apară, cu destul calm, operatoarea.

Păi, să mai aducă, domnule, una, ce, calcuatorul ăsta l-au pus de mobilier aici?!“, deja nu mai rezistă cei de la rând.
Mai am şapte-opt oameni în faţă, mai stau două ore!“, spune indignată o pacientă care, spre deosebire de cei din spate, se află foarte aproape de calculatorul-minune şi asistenta care îi va înregistra biletul de trimitere.

Ore de aşteptare la Biroul de internări al Spitalului de Urgenţă Slatina

Ca tacâmul să fie complet, din când în când îşi mai fac loc pacienţi aduşi de cadre medicale din spital, care sar peste rând. „Noi înţelegem, doamna doctor, că e pacientul dumneavoastră şi că vreţi să-l internaţi, dar la rând, că şi noi stăm de la 8,00 aici! Ce, l-aţi pus să se schimbe în pijamale şi gata, hai cu el pe secţie?! Să stea ca şi noi, că nu merge aşa!“, se revoltă cei care aşteaptă de la prima oră. Şi doamna doctor lasă biletul de trimitere, buletinul şi cardul „la fată“, cu întrebarea de rigoare: „Când să vin?“. „La 2,00, doamnă, mai devreme nu scapă nimeni!“, o lămuresc cei aflaţi în aşteptare.

De ce n-aţi venit mai devreme să faceţi poze, să-l filmaţi pe onor domnul Stănescu (preşedintele CJ Olt – n.r.), pe administratorul spitalului, că doar instituţia pe care o conduce îl finanţează, nu? A venit cu doctorul Renică Diaconescu (şeful secţiei Neurologie şi coleg de partid, PSD, cu preşedintele CJ – n.r.) până la uşă şi când au văzut că nu se poate trece, au făcut stânga-mprejur. Să fi ieşit atunci să-l luăm de guler, asta trebuia!“, spune în continuare unul dintre pacienţii scăpaţi de chin, îndreptându-se către bagajele pregătite pentru perioada de spitalizare.

În cele din urmă îşi face apariţia încă o asistentă, care se aşază la calculatorul liber. „A venit de-acasă, domne, nu le e nici lor uşor! Nu e vina lor, e vina ăstura, că nu angajează mai multe, ce să facă un singur om?!“, devin împăciuitori pacienţii.

„Nu e posibil să ai zece medici la Chirurgie şi 17 cadre medii!“

Deficitul de personal este, de altfel, recunoscut de şefii spitalului, care au solicitat şi au şi primit, în toamna trecută, avizul Consiliului Judeţean, ordonatorul principal de credite, pentru scoaterea la concurs a peste 30 de posturi de asistent medical şi alte câteva de brancardier. Unul dintre posturile de asistent medical pentru care concursul începe în câteva zile este tocmai la Biroul de internări.

Ce se angajează nu constituie, însă, mare lucru, spun reprezentanţii sindicatului din spital, care au făcut nenumărate apeluri să le fie aduşi noi colegi, având în vedere volumul mare de lucru şi sutele de ore suplimentare de recuperat.

„Avem colegi cu 400-600 de ore suplimentare lucrate. Este un deficit acut de personal, iar problema ar trebui analizată cu maximă seriozitate. Angajări nu s-au mai făcut din 2008, între timp s-au pensionat colegi, au decedat, au plecat în străinătate, deficitul depăşeşte 300 de persoane. Numărul medicilor s-a mărit constant, astfel că astăzi raportul este disproporţionat. Nu e posibil să ai la Chirugie 10 medici şi 17 cadre medii, pentru că actul medical presupune o muncă în echipă, lucru recunoscut şi de medici, care au tras, la rândul lor, semnale de alarmă!“, spune lidera Sindicatului Cadrelor Medii din SJU Slatina, Roxana Dumitrescu.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite