Maraton de evenimente la „Oltenii şi restu’ lumii”. În Slatina s-a intrat doar în baza paşaportului de oltean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul de umor „Oltenii &... restu’ lumii”, a XXI-a ediţie, desfăşurat în perioada 8 - 11 octombrie 2015, s-a sfârşit duminică-seara, după patru zile pline de evenimente pentru toate gusturile, de la concerte de muzică populară şi muzică uşoară, până la dans, caricatură, epigramă, momente umoristice, piese de teatru şi filme de colecţie.

Joi-dimineaţă s-a instituit din nou vama la Podu’ Olt, la intrarea în Slatina, accesul în oraş fiind permis numai pe baza paşaportului de oltean, valabil pe toată perioada Festivalului „Oltenii &... restu’ lumii”. S-au grăbit să-l primească invitaţii speciali ai festivalului, actorul Dorel Vişan fiind la această ediţie cap de afiş. S-au grăbit să-l ofere, ca de obicei, politicienii aflaţi în funcţiile cele mai importante din judeţ, politicieni care, după pozele de rigoare din prima zi, au mai apărut doar sporadic.

Pentru iubitorii de tradiţii s-a deschis din nou târgul meşterilor populari, unde atracţia incontestabilă a constituit-o opincarul Alexandru Ilinca, însă în top-ul vânzărilor s-au aflat olarii. Pentru gurmanzi au sfârâit patru zile grătarele şi a plutit în aer aroma de vin fiert, pentru amatorii de distracţie, pe scena amenajată pe Esplanada Casei Sindicatelor au urcat, rând pe rând, nume mari ale scenei populare, grupuri umoristice consacrate, staruri ale muzicii uşoare, aşteptate până la ore târzii de tinerii slătineni. Printre invitaţii care au încântat, în cele patru zile, de pe această scenă publicul s-au numărat: Vasile Ciobanu, Vescan, Grupul VOUĂ, Olguţa Berbec, Alessia, Alutus, Lyra Band, Cristi Bănăţeanu şi taraful său şi, duminică-seara, în încheierea festivalului, Mateo.

Concurs de caricaturi „pe bune”

După mulţi ani, în cadrul festivalului s-a organizat un concurs real de caricatură, unde lucrările celor 14 caricaturişti, trimise din vreme, au fost jurizate de profesionişti (preşedintele juriului a fost Gabriel Bratu, ale cărui lucrări, alături de cele ale lui Costel Pătrăşcan, au apărut într-o altă expoziţie, vernisată în prima zi de festival la Galeria Artis). Cele mai bune lucrări încă pot fi văzute în expoziţia de la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”, alături de caricaturile de acum cunoscutului în toată România Cătălin Mihalache, artistul care i-a impresionat pe juraţii de la „Românii au talent”.

Şi tot după mulţi ani, printre laureaţii concursului de epigramă a apărut o pionieră a festivalului slătinean, Constanţa Apostol, din Constanţa. La Slatina s-au întors la această ediţie şi alţi prieteni vechi. Printre ei, Cornel Udrea, care a avut cuvinte cu grijă alese pentru caricaturişti, umorişti, pictori, poeţi şi prozatori deopotrivă. În cele patru zile de festival, în Piaţa Zahana, Piaţa Steaua şi zona „Fântâna Speranţei” privitorii s-au putut bucura de dansuri folclorice din diverse zone ale ţării, tema fiind dansul etniilor. Aceeaşi dansatori au făcut, în fiecare zi, paradă la propriu de costumele lor, traversând oraşul până la scenă.

De un public bun s-au bucurat Daniel Iancu şi Costel Pătrăşcan vineri-seara, în spectacolul de caricatură, muzică şi umor, în schimb partea pe nedrept abandonată de public a festivalului a constituit-o gala filmului de comedie, producţii ca „Şantaj”, „Secretul lui Bachus“  sau „Iubire Elenă”, care în deschidere s-au bucurat de invitaţi de calibru (Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Maia Morgenstern, Mircea Rusu) rulând cu o mână de spectatori. 

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite