Lecţie de istorie de la un matematician de excepţie, prof. univ. dr. George Dincă, devenit astăzi cetăţean de onoare al judeţului Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Olt a avut astăzi un oaspete special, prof. univ. dr. George Dincă, fiu al Caracalului, primind titlul de cetăţean de onoare, în prezenţa membrilor Asociaţiei „Fii şi Prietenii Caracalului“.


Evenimentul nu doar că a scos din banal şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, dar a transpus întreaga asistenţă, preţ de o oră, într-o lume a valorilor certe şi a recunoaşterii performanţelor reale.

După intervenţiile vicepreşedintelui CJ - Marius Oprescu, prefectului Silviu Neacşu, prof. Victor Vătămanu şi prof. Dumitru Nica, distinsul oaspete a răsplătit la rândul său asistenţa prin cuvinte aparent simple, dar bine alese, cât cursuri întregi de etică şi istorie, vorbind despre personalităţi ca Brâncuşi, Eugen Ionescu şi Minulescu şi despre înaintaşi ca Matei Basarab sau Constantin Brâncoveanu.

Motivând ce înseamnă pentru distinsul profesor întoarcerea acasă, acasă în Olt, acasă la Caracal, parte din Oltenia  - vatră de ţară,  o singură frază a fost o lecţie de istorie locală: „Craioveştii au avut o soră, pe Marga, şi Marga a avut un fiu, pe Vârsan din Caracal, şi Vârsan din Caracal a avut un fiu, pe Danciu din Brâncoveni, şi Danciu din Brâncoveni a avut un fiu, pe Matei Basarab, şi Matei Basarab a avut un nepot, pe Preda din Brâncoveni, şi Preda din Brâncoveni a avut un nepot, pe Constantin Brâncoveanu“.

Un sentiment că de puţine ori ţi-este dat în viaţă să asculţi astfel de oameni, să receptezi astfel de idei a făcut ca peste sală să se aştearnă o linişte deplină. Discursul în cele din urmă s-a sfârşit, invitaţii caracaleni s-au retras, banalul a reluat locul extraordinarului.

Despre „originile foarte modeste“

Prof. George Dincă şi-a motivat rezerva manifestată iniţial cu privire la primirea titlului de cetăţean de onoare, povestind că de fiecare dată i s-a întâmplat la fel şi explicând că ţine de  „structura interioară“, de „criteriile axiologice“ şi, „probabil, de originile mele foarte modeste“ şi menţionând că ar prefera ca foarte multă lume să-i ştie numele şi foarte puţină lume să-i cunoască faţa. Dintr-o altă categorie de motive face parte obiceiul de a se interesa „scrupulos“ de instituţia care conferă titlul, cine a mai primit astfel de titluri şi cu ce frecvenţă se acordă, confirmând că în acest caz n-a avut prea multe întrebări de pus.

Titluri academice importante

Până la a i se recunoaşte însă meritele în judeţul natal s-au adunat  importante titluri academice acordate de instituţii prestigioase din ţară şi din străinătate.

În laudatio prezentat cu prilejul acordării titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti sunt menţionate următoarele: „În 1970 a primit premiul Centrului Internaţional al Ştiinţelor Mecanicii din Udine (Italia), în 1971 a primit premiul special pentru matematici aplicate al Uniunii Balcanice a Matematicienilor, în 1980 a primit premiul “Gh. Lazăr” al Academiei Române, în 1999 a obţinut titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Pierre et Marie Curie” (Paris 6), la Sorbona. După ştiinţa noastră, acest titlu nu a mai fost  acordat, până acum, altui matematician român. (...)

Să mai precizăm că distinsul nostru invitat a primit Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Ofiţer, în anul 2000, şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţi „Transilvania” din Braşov în 1999, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţi din Craiova, în 2003, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţi „Ovidius” din Constanţa în 2005 şi Doctor Honoris Causa al Universităţi „Aurel Vlaicu” din Arad în 2010, iar din 2011 este membru al Academiei Europene de Ştiinţe“.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite