VIDEO Furie în Olt, în urma afişării rezultatelor de la Bacalaureat. Absolvent: „La limba română ne-au ciuruit, pur şi simplu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rezultate bac olt

În judeţul Olt se aşteaptă câteva sute de contestaţii pe care elevii le vor depune la limba şi literatura română, profesorii fiind în asentimentul candidaţilor şi întrebându-se ce anume s-a întâmplat, cum de elevi de 10 au primit note de 6 şi 7.

Doi candidaţi la sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2017 au reuşit, în judeţ, să termine examenul cu media 10, după ce, anul trecut, nu s-a înregistrat nicio medie maximă. Multe alte sute de candidaţi sunt însă nemulţumiţi în special de notarea lucrărilor lor la limba română, unde consideră că ceva s-a întâmplat.

Un semn de întrebare au şi profesorii lor, care i-au sfătuit să depună contestaţii în masă, trăgând, astfel, un semnal de alarmă.

La Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina, unul de excepţie, cu foarte mulţi absolvenţi admişi deja la univesităţi în străinătate, olimpici, în curtea şcolii toată lumea e tensionată. Elevi plânşi, alţii sideraţi de ce citesc la avizierul şcolii. Problema cea mai mare – notele la limba română. Cu toţii se întreabă ce s-a întâmplat şi ce-ar mai fi de făcut. Părinţii, la fel de nedumeriţi, aşteaptă un sfat, eventual din partea profesorilor, alţii l-au primit deja şi acum îndură cu greu cele aproape patru ore cât mai au până să poată depune contestaţii.
„E absolut de neînţeles, nu ne explicăm ce s-a întâmplat la limba română. Sunt note foarte-foarte mici. Practic, la română ne-au ciuruit“, spun elevii, alţii evită, pur şi simplu, să stea de vorbă cu oricine, ştergându-şi lacrimile.

„Am vorbit cu doamna dirigintă şi spune să vină toţi, la ora patru, să facă contestaţie“, transmite o doamnă profesoară, probabil unui coleg. Toată lumea dă telefoane, se mai uită o dată peste note şi au aceeaşi constatare: „Dacă era unul, erau doi, trei-patru, mai era ceva, poate s-a întâmplat ceva cu ei, dar atâţia elevi buni cu note aşa de mici?“, se întreabă.

„Nu ştiu unde s-au corectat, nici nu mă interesează, dar colegii noştri din ţară trebuie să se gândească că au copii“

Magdalena Jagă este profesor de limba română la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina. E de părere că lucrurile, oricum le-ai privi, nu sunt în ordine. „Este o problemă din punct de vedere al corecturii, pentru că nu mi se pare normal ca un copil care ia note de 10 la simulare, şi nu la una, la cinci simulări care au fost date în liceul nostru, corectate de profesori diferiţi, nu de profesorii clasei, în condiţii de examen, şi în condiţiile în care copiii au ieşit din examen şi s-au consultat cu noi, ne-au spus cum au răspuns, să ajungă să ia 6. Nu este posibil aşa ceva. Nu ştiu cum s-a corectat, nu ştiu de ce această stricteţe. Să ţinem cont că Bacalaureatul este pentru un nivel mediu, şi nu pentru olimpiadă, şi să nu ne batem joc de viitorul unor copii.

Aici nu se pune problema c-ar fi picat, este problema de note, pentru că fiecare copil spera să obţină o notă cât mai mare, mai ales că mulţi dintre copii sunt admişi la facultăţi din străinătate şi singurul prag pe care mai trebuie să-l treacă este media 8, sau 8,50 la Bac, depinde de universitate. Şi dacă la română, unde ei îşi puneau speranţe, s-a corectat în halul în care s-a corectat... “, a fost reacţia profesoarei, care mai spune că nu e interesată de judeţul în care au fost evaluate lucrările, însă are pentru colegii din ţară un mesaj:
„Şi noi am fost evaluatori, la română baremul nu este strict şi mi se pare normal ca un profesor să ştie că pe lângă sinonimul care este în barem mai sunt şi altele, contextuale, ceea ce nu cred că s-a întâmplat. Nu se poate ca un copil care a tratat toate trei subiectele să ia 5 şi ceva“, a mai spus profesoara Magdalena Jagă.
Prin urmare, şi-a sfătuit elevii, şi la fel au făcut şi alţi colegi, să depună în masă contestaţii, „poate se vor sesiza că a fost o problemă la corectură“.

Pe de altă parte, a mai spus prof. Jagă, diferenţa între notele acordate de evaluatorii olteni (care au corectat lucrările de la Sibiu) şi cele înregistrate de elevii din Olt este foarte mare, a apreciat profesoara. „Noi am punctat tot ce a făcut bun acel elev. Şi nu suntem profesori la Dâlga, suntem profesori la cel mai bun colegiu din judeţ“, a mai spus profesoara.

Aceeaşi stare de nemulţumire am întâlnit-o şi la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“, un alt liceu de top, absolvenţii fiind de părere că notele de la limba română nu le reflectă cu adevărat cunoştinţele.
Profesorii de aici, care ştiu că lucrările din Olt au fost corectate la Bucureşti, pun totul pe seama „superiorităţii“ de care ar „suferi“ cadrele didactice din Capitală.

La nivelul judeţului Olt promovabilitatea este de 63,11%, peste rezultatul de anul trecut. Sunt două medii de 10 şi 325 de medii între 9 şi 9,99. Alte 523 de medii se situează între 8 şi 8,99.

CITIŢI ŞI: Acuzaţiile unui membru în comisia de la Bacalaureat: „Au corectat lucrări profesori de la liceele tehnologice, care nu cunoşteau baremul“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite