Eugen Ionescu, văzut de caricaturişti din lumea întreagă. Manifestările dedicate marelui dramaturg sunt în plină desfăşurare la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O interesantă expoziţie de caricatură înfăţişându-l pe dramaturgul Eugen Ionescu a marcat cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate celui care s-a născut la Slatina şi, aproape de sfârşitul vieţii, a acceptat să se iniţieze o manifestare culturală care să-i poarte numele în oraşul unde şi-a petrecut primii trei ani din viaţă.

Scriitorul de limbă franceză, de origine română, Eugene Ionesco, aşa cum este cunoscut în lumea întreaga, Eugen Ionescu al nostru,  este omagiat în aceste zile, ca în fiecare an, la Slatina, locul în care s-a născut şi şi-a petrecut primii trei ani, revenind mai târziu pentru satisfacerea stagiului militar în unitatea militară slătineană.

Una dintre manifestările dedicate dramaturgului s-a consumat astăzi la galeria Artis a Muzeului Judeţean Olt, unde peste 100 de caricaturi, care se regăsesc pe site-ul unui român din Ploieşti, semnate de caricaturişti din zeci de ţări ale lumii, au fost expuse publicului într-un mod inedit. Vernisajul expoziţiei este doar una din numeroasele acţiuni programate în Slatina de-a lungul întregii săptămâni şi a constituit pentru organizatori şi invitaţi, în bună parte membri ai Societăţii Culturale „Eugen Ionescu“, un bun prilej de rememorare a momentelor din anii ’90-’91, când la Slatina, la iniţiativa regretatului om de cultură Visi Ghencea, se năştea ideea Zilelor „Eugen Ionescu“, iniţiativă care s-a bucurat de acordul scris al celui astfel celebrat.

Tot astăzi, au avut loc depuneri de flori la statuia lui Eugen Ionescu, slătinenii au putut admira costumele ionesciene purtate de elevii  Şcolii Gimnaziale „Eugen Ionescu“, s-a ascultat teatru radiofonic la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“, iar în această seară, pe scena Centrului Cultural „Eugen Ionescu“, s-a jucat „Visul unei nopţi de iarnă“, în regia lui Marius Gîlea.

Încă trei zile de manifestări în paralel

Poate pentru că e vorba de Eugen Ionescu, cel cunoscut în lumea întreagă drept fondatorul teatrului absurd, şi la Slatina se întâmplă, de ani buni, lucruri din această sferă. În aceeaşi perioadă se organizează două manifestări în paralel, fiecare cu intenţia de a-l aduce pe Ionescu în atenţia publicului slătinean care îl cunoaşte, totuşi, într-o destul de mică măsură. Ambele iniţiative se bucură de sprijinul autorităţilor locale, chiar dacă instituţii diferite au ales să adere la programe diferite.

Astfel, joi, în organizarea Asociaţiei Cuturale Center Inter Art şi a Centrul Cultural „Eugen Ionescu“, la orele 10,00, va avea loc o expoziţie de artă plastică şi fotografie, cel mai probabil în foaierul Centrului (pentru o vreme prietenoasă era propus drept loc de desfăşurare chiar parcul „Eugen Ionescu“). Seara, începând cu orele 18,00, are loc manifestarea Happening: „Măştile lui Eugen Ionescu“, la care participă elevi de la colegiile „Ion Minulescu“ , „Nicolae Titulescu“ şi „Radu Greceanu“, iar o oră mai târziu, în sala de spectacole, premiera piesei „Visul unei nopţi de vară“, pusă în scenă de Asociaţia Iordache Art Slatina.

De cealaltă parte, Societatea Culturală „Eugen Ionescu“ are pregătită pentru public, joi, orele 10,00, o expoziţie de fotografie cuprinzând cele mai importante momente ale celor 25 de ediţii desfăşurate la Slatina.  O oră mai târziu, audiţia piesei „Ucigaş fără simbrie“, de E. Ionescu. După amiază, orele 17,00, la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“, are loc în sala de spectacole un spectacol de lectură „Viitorul e în ouă“, de E. Ionescu, prezentat de Teatrul Portabil.

Vineri, acelaşi organizator începe ziua în cadrul ZEI 25 la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“, la 10,00, cu teatru radiofonic, „Rinocerii“. La 11,30, în cadrul aceleiaşi instituţii de cultură, are loc colocviul „Eugen Ionescu – Vizionar sau contemporan!?“, la care participă invitaţi de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ din Bucureşti, scriitorul Emil Lungeanu şi actorul Marian Râlea. Ziua se încheie la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“, unde la 17,00, în sala de spectacole, se joacă în limba franceză  „Cabaretul cuvintelor“, de Matei Vişniec.

Ziua de sâmbătă este în întregime dedicată teatrului, chiar teatrului jucat de tineri, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu“ fiind programat concursul „Teatru pentru mâine“, unde numeroase trupe de elevi din judeţ îşi dispută premii.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite