Elevii care îşi câştigă singuri banii: „Îmi place mult în bucătărie, dar mă pregătesc să devin doctor, ţara asta are mare nevoie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au ales să înveţe o meserie, iar în timpul orelor de practică au ajuns să o facă atât de bine încât restaurantele îi cheamă la evenimente, elevii Colegiului Economic „P.S. Aurelian“ din Slatina reuşind să câştige lunar mai mult decât părinţii lor.

O dată pe an, la expoziţia culinară devenită tradiţie a liceului, organizată de Ziua Europeană a Gătitului şi a Alimentaţiei Sănătoase, elevii de la Colegiul Economic „P.S. Aurelian“  din Slatina îşi arată măiestria în faţa invitaţilor, venind cu preparate realizate chiar de ei. Bunătăţile pregătite le prezintă, unii siguri pe ei, alţii mai stângaci, o parte le şi servesc invitaţilor, aproape fără cusur, fiind evenimentul care le pune în valoare cunoştinţele acumulate în ani de practică la clasele de turism şi alimentaţie publică.

Sunt tineri care şi-au dorit, înainte de toate, să înveţe o meserie şi să câştige cât mai curând banii lor, iar foarte mulţi dintre ei o fac deja, la sfârşit de săptămână  şi în vacanţe lucrând în bucătăria restaurantelor din oraş. Astăzi, ceea ce au reuşit fiecare în bucătăria de acasă a făcut parte din expoziţia amenajată în sala de mese a cantinei colegiului. Un juriu exigent, format din profesori ai şcolii, dar şi profesori invitaţi de la alte licee din judeţ cu profil asemănător, a avut sarcina de a stabili câştigătorii.

image

O evaluare sumară au făcut şi primarul oraşului, Emil Moţ şi administratorul public al judeţului, Marius Iancu, prezenţi mai mult în scop electoral şi un pic dezamăgiţi – primarul a şi afirmat-o – că nu prea se regăseşte carnea de porc în bunătăţile pregătite. „Peşte, peşte, peşte, foarte mult peşte aici!“, a remarcat primarul, numind chiar o farfurie care i-a atras atenţia: „Peştele acela în crustă de sare arată foarte bine!“. Nepotrivit i s-a părut primarului, în schimb, altceva: „Chiar discutam cu Marius cum mergem noi la o acţiune în care e vorba de alimentaţie sănătoasă, când noi avem 120 de kile, de căciulă“, a remarcat primarul Slatinei, la finalul scurtei „inspecţii“ a farfuriilor făcând şi urarea: „Vă doresc să ajungeţi master-chef-i!“. Momentul electoral s-a încheiat, tinerii şi-au văzut în continuare de ale lor, oficialii, la fel.

„În timpul anului lucrăm la evenimente, în vacanţă lucrăm zi de zi“

Primul care şi-a prezentat bunătăţile a fost Valentin Bobaru. Este elev în clasa a XII-a şi deja angajat la unul dintre restaurantele de renume din oraş. Acum, în timpul anului şcolar, lucrează doar la evenimente. „Vreau să dedic suficient timp învăţăturii, dar în timpul vacanţei lucrez zilnic. Vreau să fac şi facultatea, tot de profil, pentru că mă gândesc că va fi un plus, însă viitorul mi-l văd în bucătărie, impresionând cu produsele mele, poate chiar având propriul restaurant“, spune Valentin, care recunoaşte că a ajuns deja să câştige mai mult decât mama sa: „Mama lucrează în domeniul confecţiilor şi are salariul mai mic decât mine“.

image

Pentru expoziţie a pregătit muşchiuleţ de viţel cu crustă de ierburi aromatice şi garnitură de orez sălbatic, dar şi ştiucă şi şalău la cuptor, umplute. Modul de prezentare a impresionat, dovedindu-i şi celelalte calităţi care l-au făcut pe patronul restaurantul să-l angajeze deja.

Altă masă, alt fel de mâncare, făcut să impresioneze juriul. Ioana Ologea, elevă în clasa a XI-a , la profesională, lucrează şi ea de câteva luni. A venit în faţa juriului cu pizza, pentru care ne-a oferit reţeta cap-coadă pentru... 30 de porţii. „Aşa facem la restaurantul unde lucrez eu“, se scuză tânăra. Şi ea e dornică să termine şcoala şi să-şi câştige banii singură.

image

Altă masă, alte bunătăţi. Patricia şi Nicoleta ne spun pe nerăsuflate reţeta prăjiturii Excelent, pe care au făcut-o singure. Au 17 ani, vor termina profesionala, dar vor să continue studiile. După liceu „ne angajăm, clar, ce să facem!“. Şi ele lucrează încă de pe acum, în special la evenimente, la restaurantul unde fac practica.

Bucătar după liceu, medic după facultate: „De obicei acasă eu fac mâncare“

„Eu n-o să profesez în această meserie, dar este bine să ai cunoştinţe în cât mai multe domenii, nu ştii ce-ţi rezervă viaţa. Eu vreau medicină, pentru că eu chiar cred că ţara noastră are nevoie de medici. Mi-am dorit foarte mult să devin doctor, dar nu e rău să încerci şi alte lucruri, aşa că în clasa a VIII-a  am ales acest profil, şi la sugestia mamei, recunosc. Acum fac meditaţii la biologie, fizică şi chimie. Sper să iau examenul, chiar vreau să studiez şi să devin doctor“, spune Doriana Popescu, elevă în clasa a XII-a, care s-a pregătit în liceu să devină bucătar.

image

„De la vârsta de 10-11 ani eu fac mâncare în casă. Ştiu să fac şi pâine, fac ciorbe, diverse feluri de mâncare, pentru că părinţii mei sunt la muncă. O mai sun uneori pe mama şi o întreb ce condimente să pun. Concursurile gen Master Chef mă atrag foarte-foarte mult, sunt fan, dar nu mă consider pregătită. Gătesc mâncare tradiţională cel mai des“, mai spune tânăra.

Claudia, în schimb, găseşte o mai mare plăcere să lucreze în sală, servind clienţii, deşi orele de practică au presupus exersarea tuturor etapelor. „Chelner îmi place cel mai mult, mai mult decât în bucătărie, şi asta aş vrea să fac. Lucrez şi acum, la evenimente în special, în week-end, şi câştig cam 200 de lei pe eveniment. Dacă sunt două, 400 de lei, într-o lună, cam cât părinţii mei. E extraordinar că-mi pot cumpăra diverse lucruri din banii mei. Deocamdată economisesc, vreau să fac şcoala de şoferi şi să-mi cumpăr o maşină. Evident că nu am strâns atâţia bani, dar...“, spune în grabă Claudia, pentru că are treabă, trebuie să se ocupe de invitaţi.

„Sunt foarte mulţi elevi care lucrează. Din cei pe care-i vedeţi, cred că 15-20% sunt deja angajaţi, legislaţia la permite, vin şi la cursuri... Câştigă bine, unii chiar foarte bine. Am elev care ia nunta singur, în sensul că se ocupă singur de mesele repartizate, fără probleme“, spune profesorul lor de alimentaţie publică, Nicolae Petrescu, foarte atent la prestaţia elevilor săi. S-au descurcat bine, de fapt, nici nu avea dubii, la final, din felurie pregătite de ei înfruptându-se şi invitaţii prezenţi la eveniment.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite