De ce să tratăm gripa acasă.  Medic: „Spitalele sunt pline pentru că există spaima de deces, pe care nu noi, medicii, am indus-o“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plin sezon de gripă, spitalele publice fac din ce în ce mai greu faţă valului de prezentări, deşi medicii insistă că formele uşoare şi medii de boală se tratează cel mai bine acasă.

De la o săptămână la alta, numărul pacienţilor afectaţi de infecţii respiratorii de tot felul, dar şi de gripă, creşte. Medicii spun, însă, că este o evoluţie normală şi chiar că, în ciuda modului cum uneori sunt prezentate cifrele, situaţia este mai bună decât în sezonul trecut, de exemplu, când s-au întregistrat în jur de 80 de decese la nivel naţional.

„Suntem la mijlocul sezonului, probabil, dar numărul de decese este mai mic decât anul trecut, sunt 30-40. Bineînţelesc că mulţi dintre pacienţi pot fi trataţi acasă, însă teama de deces, pe care nu noi, medicii, am indus-o, îi aduce la spital“, a explicat medicul de familie Viorel Dumitrescu, subliniind, totodată, avantajele unui episod de afecţiune respiratorie tratat acasă. „În spital pot să contacteze şi alte boli, iar din punct de vedere psihic pacientul evident că se simte mai bine acasă“, a precizat medicul.

Diferenţa între răceală şi gripă ar trebui, însă, să o facă medicul de familie, cel care va indica şi tratamentul şi va supraveghea evoluţia pacientului. Medicul este cel care poate să constate complicaţii cum sunt: insuficienţa respiratorie, complicaţiile digestive, neurologice, insuficienţa cardiacă gravă etc., cu atât mai mult cu cât cunoaşte istoricul pacientului şi poate decide ce este de făcut în continuare şi dacă este nevoie, totuşi, de internare.

„Tratat acasă înseamnă că pacientul stă efectiv la domiciliu, nu trebuie să ajungă la serviciu, la cumpărături...“

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina creşte de la o săptămână la alta numărul celor care se adresează la camerele de gardă cu afecţiuni respiratorii. „Tendinţa se menţine crescută, sunt 350 de pacienţi săptămânal cu infecţii acute respiratorii care se prezintă. Medicul de specialitate, dar şi medicul de familie pot stabili cum este mai bine să fie tratat episodul de boală. Este de preferat să se trateze acasă o formă simplă sau moderată de gripă, deoarece aceste forme sunt pericoloase nu atât prin afecţiunea propriu-zisă, cât prin contagiozitate, şi tratat acasă înseamnă că pacientul stă efectiv la domiciliu, nu trebuie să ajungă la serviciu, la cumpărături, să facă cine ştie ce alte deplasări, pentru că riscă să transmită la cât mai multe persoane receptive.

Nu se tratează la spital pentru că formele moderate şi uşoare nu necesită îngrijiri de tipul internării. Administrarea în principal de antitermice, de antiinflamatoare, o hidratare corectă se face foarte simplu oral, nu necesită supraveghere. Pe de altă parte, numărul mare de cazuri nu justifică tratarea în spital decât când apar complicaţii, pentru că este ineficient, nu am un beneficiu real să blochez nişte resurse în spital, făcând un tratament care este compliant la domiciliu, şi în principal izolez cazul. În spital, pe lângă pacientul respectiv sunt cei din jurul lui, care e posibil să nu aibă aceeaşi patologie, avem personal, avem vizitatori pe care ne străduim să-i stăvilim, din acest punct de vedere forma de izolare la domiciliu este cea de limitare a răspândirii infecţiilor respiratorii“, a declarat directorul medical al SJU Slatina, medicul Cătălin Pătru.

40 cazuri confirmate de gripă la SJU Slatina

De la debutul sezonului gripal, din pacienţii care s-au prezentat la unitatea slătineană cu simptomatologie compatibilă cu gripa s-au confirmat prin analize de laborator 40 de cazuri (35 gripă AH1N1 şi 5 cazuri gripă cu virus B), iar la alte probe se aşteaptă încă rezultatul. Toate au fost forme uşoare şi medii, izolate la domiciliu sau tratate pe perioade scurte în spital. Sunt, în schimb, situaţii în care alte afecţiuni virale pot pune mari probleme pacienţilor care suferă şi de alte boli, iar medicii încearcă, şi din acest motiv, să limiteze numărul internărilor în cazul celor care efectiv pot fi trataţi la domiciliu şi să rezerve, astfel, loc pacienţilor care prezintă complicaţii ale bolii.

„Beneficiul de tratament al bolii în spital este contracarat de posibilitatea de transmitere a bolii la mult mai multe persoane. Formele uşoare şi medii se tratează tot în cinci-şapte zile şi acasă şi în spital, deci în evoluţia naturală a bolii nu poţi să intervii foarte mult. Poţi să eviţi anumite complicaţii, dar aceste complicaţii apar tocmai când nu respecţi indicaţiile – când ieşi în frig, când te expui din nou, sau când nu îţi iei tratamentul de inimă,spre exemplu, pentru că mulţi pacienţi se simt rău şi nu-şi mai iau tratamentul pentru boala cronică. Şi abia atunci apar complicaţiile“, a explicat directorul medical al SJU Slatina.

Pentru că suntem în plin sezon gripal, iar numărul celor afectaţi de  gripă, dar şi de alt tip de viroze, este foarte mare, în spitalul slătinean s-a impus restricţionarea vizitelor în anumite secţii cu risc crescut, fiind vorba de maternitate, se Anestezie şi Terapie Intensivă, de Neonatologie, Oncologie etc.
 

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite