Cum se dau probele eliminatorii la liceele vocaţionale. Examinarea ar urma să înceapă după 11 mai, doritorii nu ştiu nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liceele pedagogice, liceele sportive, cele militare, cele de arte, dar şi liceele teoretice cu profiluri speciale îşi selectează elevii pe baza unor probe eliminatorii, care se susţin înainte de Evaluarea Naţională şi care, conform calendarului, ar fi trebuit să înceapă imediat după 11 mai.

Elevii de clasa a VIII-a care vor să urmeze un liceu vocational, sau vor într-o clasă specială la un liceu teoretic, au de susţinut, înainte de probele examenului de Evaluare Naţională, probe eliminatorii de aptitudini.

Sportivii trec prin probele fizice, însă înainte de a ajunge aici îi evaluează medical un medic de medicină sportivă. Atât probele eliminatorii, cât şi vizita medicală, nu se cunoaşte încă, la acest moment, cum vor fi organizate, dar nici când. Conform calendarului iniţial, în 11 mai încep înscrierile pentru locurile de la liceele vocaţionale, iar la câteva zile sunt programate şi probele. Aproape sigur, spun profesorii, acest calendar va fi decalat. Atât, însă, pot deocamdată să le spună părinţilor şi copiilor interesaţi, pentru că date concrete încă nu există, deşi întâlniri online între profesori şi reprezentanţii din minister au loc în fiecare zi.

„Unul care se pregăteşte două luni poate să concureze de la egal la egal cu un sportiv care face de 5 ani judo“

Liceul cu Program Sportiv Slatina are, pentru anul şcolar 2020-2021, 84 locuri la clasele sportive, cele mai multe pentru sportivii care practică fotbalul – 43, urmate de handbal – 12,  lupte greco-romane – 10, atletism, tenis de masa şi judo – câte 5 şi 4 de volei. An de an, pe aceste locuri este concurenţă acerbă, fiind singurul liceu sportiv din judeţ. În condiţiile unor probe de departajare ca cele de până acum, lucrurile ar fi fost destul de simple. Dacă, însă, se pune problema, în plină pandemie, ca elevii să nu ia contact (nici chiar cei care practică sporturi de echipă) unii cu ceilalţi, selecţia se complică şi ea. Rămân în continuare probe individuale care se pot desfăşura ca şi până acum, cu respectarea condiţiilor sanitare impuse, însă altele vor fi înlocuite sau „reinterpretate“.

„Sunt sporturi la care e frumos, e simplu, dar la judo, de exemplu, ce facem? Pentru că sunt probe în care trebuie să-ţi proiectezi adversarul, să… Aşteptăm să vină metologia, cu date, cu tot ce trebuie. Copiii trebuie să-şi facă vizita medicală, iarăşi este o problemă. Nu ştiu ce să le spun copiilor şi părinţilor, n-avem date certe. Ce se întâmpla până acum nu e valabil în perioada asta. Aşteptăm ca ministerul să trimită noua metodologie, ni se prelucrează, ni se spune, şi dăm drumul la lucruri“, a declarat profesorul Gabriel Dumitrescu.

Deşi discuţii s-au purtat, şi s-au înaintat şi propuneri, acele propuneri care ar respecta condiţia de a nu intra elevii în contact direct nu mai oferă aceeaşi imagine asupra aptitudinilor sportivilor. 

„Unul care se duce şi se pregăteşte două luni de zile, poate să concureze de la egal la egal cu cel care face judo de 5 ani. Una e să faci procedeul X, proiectare la doi parteneri, să spunem, este una dintre probe, şi poţi să-i contorizezi numărul de repetări în intervalul de timp şi execuţia corectă, alta este să înlocuieşti proba cu ceva general. Chestia asta nu se mai poate face, pentru că este contact“, a mai spus profesorul.

„Concurenţă este. Anul trecut am avut aproape 100 elevi pentru 28 de locuri“

La Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ din Slatina ar fi trebuit să înceapă, de săptămâna viitoare, înscrierile pentru clasa de Filologie-bilingv, o clasă cu 28 locuri pentru care concurenţa în ultimii ani este acerbă. „Nu ştim deocamdată nimic. Concurenţă este. Anul trecut am avut aproape 100  elevi pentru 28 de locuri. O testare online ar fi posibilă, însă nu este nimic bătut în cuie, nu ne-a cerut nimeni propuneri, aşteptăm“, spune prof. Gianina Pârvu, directorul şcolii.

Incertitudine şi la Liceul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ din Slatina, unde sunt pentru anul şcolar viitor două clase de Pedagogic. Aici elevii ar trebui să treacă prin trei probe eliminatorii, pentru a li se testa aptitudinile sportive şi artistice. Spre deosebire de alte domenii, profesorii de aici au fost întrebaţi, au fost rugaţi să facă propuneri, însă nici în cazul lor nu este nimic clar.

„Momentan nu a venit nimic, sunt tot felul de propuneri care s-au înaintat către minister, aşteptăm ca ministerul să hotărască din moment în moment care din variante va rămâne în picooare. Vă daţi seama că s-au decalat toate calendarele. Aşteptăm din partea ministerului să vedem când sunt reprogramate. Aşa ne-au anunţat de la început: toate calendarele vor fi reprogramate“, spune directorul şcolii, prof. Carmen Boiangiu, care menţionează că au sunat părinţi la liceu, pentru a afla ce se întâmplă cu aceste probe, şi au fost liniştiţi, li s-a transmis că totul se va comunica din vreme astfel încât nimeni să nu rateze admiterea.

Propuneri diverse

Cât despre variantele propuse, sunt multe şi, toate, au generat păreri pro şi contra. S-a propus ca departajarea să se facă pe baza notelor obţinute în gimnaziu la anumite discipline, însă discutabil este, în acest caz, sistemul de evaluare, care poate să difere de la o şcoală la alta. Se mai vorbeşte de un certificat de aptitudini pe care să şi-l asume şcoala gimnazială din care provine candidatul, însă nici acesta, spun alţi profesori, nu poate ţine loc de proba în sine. Nu este exclusă nici examinarea la distanţă, prin intermediul sistemelor video, însă va trebui ca toţi candidaţii să aibă aceeaşi şansă de a fi examinaţi, iar acest lucru este de asemenea dificil, pentru că vin elevi din toate mediile, de la şcolile cele mai dotate din oraş, până la elevi din ultimul cătun.  

„Cei care au sunat la şcoală au fost liniştiţi, atâta timp cât este o stare de urgenţă, o stare nemaiîntâlnită, în toată ţara, am spus că totul va fi reprogramat. Haideţi să aşteptăm, să avem puţină răbdare, pentru că s-au propus şi variante. (…) Sunt fel şi fel de propuneri. S-a spus şi - haideţi să nu mai stresăm copiii, să nu-i mai aducem în locurile de examen - însă nimic nu este deocamdată stabilit clar“, a mai spus dir. Boiangiu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite