Cum consumăm drobul, recomandat chiar şi în cura de slăbire. Sfaturi de la nutriţionistul Mihaela Bilic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nutriţionistul a menţionat câte felii de drob putem consuma fără probleme FOTO: Theodora Truşcă
Nutriţionistul a menţionat câte felii de drob putem consuma fără probleme FOTO: Theodora Truşcă

Ce cantitate de drob, un preparat nelipsit de pe masa de Paşte a românilor, este potrivit să consumăm, ce aport de proteine şi grăsimi aduce şi la ce ar trebui să fim atenţi a explicat nutriţionistul Mihaela Bilic.

Nutriţionistul Mihaela Bilic explică, pe pagina oficială de Facebook, ce conţine din punct de vedere nutriţional drobul, preparatul foarte iubit de români. Medicul nutriţionist spune că putem mânca drob chiar şi dacă urmăm o cură de slăbire (va acoperi însă o masă), porţia însoţind-o de una generoasă de salată verde, pentru că nu ne vom trezi cu kilograme în plus.

„Ficatul şi ficăţeii, creierul, limba şi pipotele, inima şi rinichii, splina şi măduvioarele sunt organe de animale pe care le considerăm tot carne, însă o carne de categoria a 2-a. În unele ţări ele nici măcar nu se consumă, însă mă bucur că la noi există numeroase preparate pe bază de organe - drobul stă mărturie“, scrie nutriţionistul. Organele din care preparăm drobul au avantajul că sunt accesibile ca preţ, au un conţinut crescut de proteine şi redus de grăsimi (sub 5%), vitamina A şi D, tot grupul de vitamine B şi mult fier, zinc, seleniu, mai menţionează nutriţionistul.

Care sunt dezavantajele

Ingredientele de mai sus înseamnă însă şi destul de mult colesterol, iar cei care ştiu că întâmpină probleme la acest capitol ar trebui să consume cu moderaţie. Iată şi de ce: „Mult colesterol în ficat şi creier, mult acid uric în rinichi, plus eventuale urme de toxine şi antibiotice. Cu 100 g ficat acoperim 50% din necesarul zilnic de fier şi 100-300% din doza de vit. B. Are un aport de vit. A de 15-30 ori mai mare decât doza zilnică recomandată. Totul cu numai 135 calorii şi 4 g grăsime. Nu e recomandat să consumăm ficat prea des din cauza aportului mare de colesterol (300mg/100g) şi a riscului de acumulare de vitamina A în exces - poate duce la boli hepatice cronice. Şi la femeile gravide consumul trebuie limitat la maxim o dată pe săptămână, prea multă vitamina A creşte riscul de malformaţii la făt“, menţionează medicul nutriţionist.

De asemenea, creierul, dacă folosim şi acest ingredient în prepararea drobului, ar trebui să ştim că este  „campion la aportul de colesterol (2000mg/100g) şi are şi purine din belşug care cresc riscul de gută“, mai scrie Bilic Şi rinichii conţin mult colesterol şi acid uric. Inima, în schimb, este organul cu cea mai puţină grăsime, iar limba „este în esenţă un concentrat de muşchi echivalent cu carnea slabă“.
Nutriţionistul dă însă „dezlegare“ la consumul de drob, care este un preparat dietetic, având în vedere că are multă verdeaţă şi că se prepară la cuptor. Cât să mâncăm?

„1-2 felii de drob alături de o porţie generoasă de salată verde sau orice fel de legume este o masă delicioasă recomandată chiar şi în cura de slăbire. Nu degeaba se spune că Paştele este fudul, avem toate şansele să nu ne trezim cu kilograme în plus după această sărbătoare. Singurul regret este că nu putem mânca drob tot timpul anului“, mai scrie Bilic.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Nutriţionistul Mihaela Bilic explică cum se calculează corect caloriile din farfurie

Cum petrecem sănătos, gustând din toate bunătăţile. Medic: „Două pahare de apă pentru fiecare pahar de vin“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite