Ce aer respiră oltenii. Emisii atmosferice cu valori la limita maxim-admisă şi topitorii prinse pe picior greşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emisiile atmosferice, în Slatina, în special, sunt constant la limita maximă, pe timp de noapte valorile înregistrate pentru anumiţi parametri fiind mai crescute, spun datele cuprinse în rapoartele de activitate ale Gărzii de Mediu şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului, confirmând ceea ce fiecare cetăţean simte doar deschizând fereastra.

Topitoriile par, din raportul Gărzii de Mediu prezentat, la finele acestei săptămâni, în faţa prefectului judeţului, a fi din acest punct de vedere o mare problemă. Când verificările se realizează în timpul programului de lucru al instituţiilor, 8,00 – 16,00, totul e în regulă. La controalele din intervalul orar 20,00 – 24,00, totul, sau aproape totul, se schimbă.

„În anul 2015, Staţia de monitorizare a calităţii aerului din municipiul Slatina a înregistrat valori crescute ale indicatorilor CO şi SO2 pe timp de noapte, însă valorile măsurate nu au depăşit concentraţiile maxim admise privind calitatea aerului înconjurător. “, se precizează în raportul Gărzii de Mediu. 

Agenţia pentru Protecţia Mediului, instituţia care, de altfel, monitorizează calitatea aerului în Slatina prin staţia amintită, dar nu numai, vorbeşte, tot în raportul de activitate pentru anul trecut, publicat pe site-ul propriu, de ceva depăşiri, unele şi la parametrii indicaţi mai sus, dar fără să se ajungă la pragul de alertare: „ În acest interval (1.01.2015 – 31.12.2015 – n.r.) au fost înregistrate : 4 depăşiri la dioxid de sulf SO2 (valoarea limită orară 350 microg/m3, medie orară), 47 depăşiri la ozon O3 (valoarea ţintă 120 microg/m3, maxima zilnică a mediilor pe 8 ore) şi 15 depăşiri la particule în suspensie  7 PM 10 gravimetric ( valoarea limită zilnică (50 microg/m3, medie pe 24 ore faţă de valorile limită stabilite prin Legea nr. 104 / 2011 privind calitatea aerului înconjurător, dar nu a fost cazul aplicării planului de acţiune pe termen scurt de către APM Olt întrucât nu a existat riscul de depăşire a pragurilor de alertă prevăzute de Legea nr 104 / 2011, lit E, anexa 3.“.

Cum e cu topitoriile

În judeţ sunt 23 de topitorii, indicatorii pentru care se realizează monitorizarea, conform autorizaţiilor de mediu, fiind: pulberi, CO2, SO2, Nox.

În zona Slatina sunt concentrate cele mai multe dintre ele, lista completă a acestora regăsindu-se în acelaşi raport al comisarilor de mediu: SC ZIAL SRL,  SC PRODNEF COM SRL, SC PRODAL SRL, SC TURN COM SERV SRL, SC TURNEF SRL, SC EXIM PROD COLECT SRL, SC BIACOM NEF TIM SRL, SC SORMAR SRL, SC DELTA ALUMINIU SRL, SC AGROVIL SRL, SC TUNC AL 2003 SRL, SC TURFONT SRL, SC PRODUCT NEFER SRL Scorniceşti, SC AKTEN METAL SRL Scorniceşti, SC EUCASTING RO SRL Scorniceşti, SC RAW MATERIALS COM SRL Valea Mare, SC SUPER YILDIZ SRL Priseaca, SC ALMACO PROFIL RPH SRL Brebeni,SC ROMMAR PRODIMPEX SRL Brebeni, SC VIVAL NEF SRL Brebeni, SC ALBARKMET NEF SRL Brebeni, SC ANDU SRL Slătioara, SC FULTRANS ADRIAN  SRL. 

Întreprinzătorii care au intuit potenţialul s-au autorizat, şi în zona rezidenţială, şi s-au apucat de treabă. Uneori, constatând că e profitabil şi foarte, şi-au mai luat un cuptor, şi încă unul, n-au mai anunţat, n-au montat nici instalaţii de reţinere a emisiilor, sau au uitat să le repare, sau să le pună în funcţiune etc. Cinci dintre aceştia au avut ghinionul să fie controlaţi şi sancţionaţi, sesizări pe tema poluării atmosferice fiind, de altfel, cu zecile. În urma controalelor au venit propunerile de suspendare a actelor  de reglementare (SC Mineral Expert SRL, SC Akten Metal SRL, SC Agrovil SRL, SC Fultrans Adrian SRL, SC Emir Impex SRL).

Când au revenitcomisarii în control, o parte dintre instalaţii au fost găsite în acelaşi stadiu, dispunându-se suspendarea activităţii. E cazul primeia de pe listă (alte patru suspendări - operatori şi din alte domenii - s-au dispus pentru că nu exista autorizaţie de mediu pentru domeniul în care se desfăşura activitate - Teodorescu Mitică –com. Stoeneşti, Stănescu Toma – com. Stoeneşti, Bratucu Gabriel-Slatina, OMV Petrom SA – platforma temporara de sedimente Bărăşti). Penultimul din listă, Gabriel Brătucu, a primit sancţiunea personal pentru că a continuat activitatea începută în numele unei firme care din cauza problemelor legale şi-a închis porţile (este celebru scandalul cu returnările ilegale de TVA, de la nivelul anului 2011).

Nimeni nu vrea să-şi instaleze sisteme de monitorizare on-line

Deşi multe, iar disconfortul resimţit de locuitorii din zonă din cauza acestora este accentuat, topitoriile nu sunt singurele care „concurează“ pe piaţa emisiei de noxe. Greii au rămas, însă poluează mai puţin ca altădată, spun instutiţiile obligate  să verifice şi să supravegheze totul. „Societăţile mari nu-şi permit să-şi păteze imaginea. E vorba în special de cele multinaţionale, pentru care orice sancţiune pe un astfel de aspect ar fi de neacceptat, pentru că în afară se pune mare accent pe mediu. Într-o astfel de societate, unui director i s-a imputat direct sancţiunea, considerându-se că era în sarcina lui să pună la punct lucrurile. Ei îşi respectă autorizaţia de mediu, s-a investit mult în acest sector în ultimii ani“, declară şeful Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa.

E vorba de societăţile din sectorul metalurgic şi cei din alte domenii generatoare de emisii atmosferice: SC ALRO SA, SC ALTUR SA, SC TMK ARTROM SA, SC VIMETCO EXTRUSION SRL, SC SMR SA Balş, SC TERMEX SA Balş, SC ELECTROCARBON SA (fabricarea electrozilor siderurgici), SC PIRELLI TYRES ROMÂNIA SA (fabricarea anvelopelor). Chiar şi Termex Balş, la adresa căreia veneau numeroase reclamaţii în ultimii ani, şi-a pus o instalaţie nouă în funcţiune, mai devreme decât o cerea planul de conformare, şi a scăpat de sesizări, spun comisarii de mediu.

Ani la rând, niciuna dintre marile societăţi n-a acceptat că ar fi marele poluator. Niciuna, însă, n-a fost până în prezent de acord să-şi monteze staţii de monitorizare on-line a emisiilor de gaze (asemănătoare staţiei care monitorizează calitatea aerului în oraş, măsurătorile, în cazul staţiei APM, fiind făcute într-un punct de pe Dealul Grădişte), fie şi doar pentru a scăpa de suspiciuni, deşi pentru oricare dintre aceste societăţi costurile n-ar fi de nesuportat. „Legislaţia nu prevede o astfel de obligativitate, tot ce putem face noi fiind să propunem“, a întărit Neacşa.

Totul la limita maximă

În afara staţiei care monitorizează automat anumiţi parametri, şi care şi afişează datele obţinute, pe panoul din zona Poştă, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului au prelevat şi analizat anul trecut 588 de probe zilnice de aer din municipiul Slatina, din punctul fix APM Olt, pentru indicatorii: dioxid de azot, amoniac şi fluor. Toate s-au încadrat în limitele maxime admise.

Alte 34 determinări chimice efectuate în laboratorul de expertizare chimică, în urma prelevărilor din localităţi urbane ale judeţului, au indicat valori maxime pentru dioxidul de azot şi dioxidul de sulf.

„În perioada de analiză au fost prelevate 87 probe de pulberi sedimentabile din punctele fixe de prelevare din judeţ din oraşele: Slatina, Balş, Caracal, Corabia. În urma determinărilor chimice efectuate în laboratorul de expertizare chimică, valorile concentraţiilor indicatorilor analizaţi s-au încadrat în limitele maxime admise prevăzute de Legea nr. 104/2011privind calitatea aerului înconjurător şi STAS 12574 / 87 privind condiţiile de calitate a aerului în zonele protejate, iar din determinările efectuate–analiza gravimetrică a pulberilor sedimentabile, s-a constatat că în localităţile unde există puncte de prelevare nu au fost înregistrate depăşiri ale CMA“, se mai precizează în raportul Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

Citiţi şi: Aerul poluat, la fel de nociv pentru inimă ca şi fumul de ţigară

Generaţia demenţilor, provocată de poluarea aerului

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite