Câţi refugiaţi ucraineni s-au angajat în România şi pe ce posturi. Peste 4.000 locuri de muncă disponibile pentru ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de mii de cetăţeni ucraineni fugiţi din calea războiului se află pe teritoriul României. O parte şi-au căutat de lucru şi au şi fost angajaţi FOTO: Călin Gavrilaş
Zeci de mii de cetăţeni ucraineni fugiţi din calea războiului se află pe teritoriul României. O parte şi-au căutat de lucru şi au şi fost angajaţi FOTO: Călin Gavrilaş

Câteva mii de locuri de muncă au anunţat angajatorii români, de la declanşarea războiului în Ucraina, pentru cetăţenii ucraineni refugiaţi în România. Câţi ucraineni au fost angajaţi şi pe ce posturi.

Deşi numărul de cetăţeni ucraineni care au intrat în România de la declanşarea conflictului ruso-ucrainean se apropie de un milion, cei rămaşi pe teritoriul ţării noastre sunt mult mai puţini. Chiar dacă se bucură de sprijinul românilor, ucrainenii au început să-şi caute de lucru.

Cetăţenii ucraineni refugiaţi au pe piaţa muncii din România aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români, având acces la toate serviciile oferite de agenţiile judeţene ale serviciului public de ocupare. Sute de angajatori au anunţat, însă, locuri de muncă disponibile special pentru aceşti cetăţeni.

Conform ANOFM, în perioada 24 februarie - 19 mai 2022, 273 firme au anunţat 4.089 locuri de muncă disponibile pentru cetăţenii ucraineni. În aceeaşi perioadă, 800 cetăţeni ucraineni s-au adresat serviciilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, până joi, 19 mai fiind astfel ocupate 475 locuri.

Numărul total de contracte ale cetăţenilor ucraineni întregistrate în REVISAL (Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor) se apropie de 3.000 (2.912). 

De la director de vânzări şi inginer proiectant, la necalificat

Numărul cetăţenilor sosiţi din Ucraina care vor să câştige un salariu în România creşte în fiecare zi, mulţi dintre cei care au plănuit să se întoarcă acasă decizând să-şi prelungească şederea pe teritoriul ţării noastre din cauza situaţiei din ţara lor.

Iată şi în ce meserii au reuşit să se angajeze cetăţenii ucraineni: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri industria textilă, muncitori în domeniul construcţiilor, violonist, şofer, meserii din industria Horeca, reprezentanţi comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ambalatori, bucătari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificaţi domeniul electricităţii, necalificaţi întreţinere drumuri, chimist industria textilă, lucrător vânzari auto, operator maşini, lucrător social, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzari, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragiu macarale plutitoare.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Conflictul din Ucraina se prelungeşte. Refugiaţii se pun să înveţe limba română

Afluxul de refugiaţi ucrainieni a impulsionat consumul intern

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite