Cât de nocivă e ţigara electronică. Medic: „Dacă vrei să renunţi la fumat spui stop, nu înlocuieşti ceva cu altceva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigara electronică rămâne un produs controversat FOTO: Arhivă
Ţigara electronică rămâne un produs controversat FOTO: Arhivă

Ţigara electronică, aleasă de mulţi în încercarea disperată de a renunţa la fumat sau doar urmând moda, nu este nici pe departe lipsită de pericole, atrag atenţia medicii.

„Nu e nocivă, e foarte nocivă ţigara electronică“, îşi începe argumentaţia medicul pneumolog Ion Eparu, demolând din start miturile şi argumentele folosite de cei care, spune medicul, nu fac decât să se mintă că sunt pe drumul renunţării la tutun. Ba mai mult, există studii, argumentează specialistul, dar şi exemple multiple din practică, despre efectele grave în privinţa tulburărilor de ritm cardiac.

„Am avut lângă noi, foarte aproape, un caz concret, care s-a confruntat cu astfel de probleme, cu tulburări de ritm, s-a internat în Terapie Intensivă. Determină cardiopatii, creşterea tensiunii arteriale, cum se întâmplă în cazul anumitor substitute folosite în sevrajul fumătorului“, a spus medicul.

Avantajul ţigării electronice, având în vedere că în acest sens nu există încă studii care să susţină contrariul, este pentru cei din jur, comparativ cu ţigara clasică, expunerea la vaporii ţigării electronice fiind nocivă pentru fumător, nu şi pentru cei din jurul acestuia.

Concentraţii ale formaldehidei de cinci ori mai mari

Un fumător înrăit, care consumă un pachet de ţigarete pe zi, are un risc de cinci ori mai mic de a dezvolta cancer pulmonar comparativ cu fumătorul care foloseşte ţigara electronică, spune medicul, la mijloc fiind vorba de cantitatea de formaldehidă, un compus considerat cancerigen (de 3,5 mg în cazul ţigărilor clasice şi de cinci ori mai mare în vaporii ţigării electronice). „Ţigara electronică nu este un înlocuitor al ţigaretei clasice, studiile arată că este mult mai nocivă“, spune medicul Ion Eparu.

Un alt pericol derivă din forma în care substanţele ajung în plămâni, vaporii constituind un pericol mai mare decât fumul. „Aerosolii merg direct în staţia finală a plămânului“, explică medicul.

Pentru cei care au în vedere să renunţe la fumat există o singură soluţie, mai spune medicul pneumolog: „Cine vrea cu adevărat să renunţe îşi alege o dată, că e ziua de naştere, că e ziua de naştere a copilului sau mai ştiu eu ce dată cu semnificaţie, şi spune STOP, iar din ziua respectivă le aruncă. Să ştiţi că formele sevrajului nu sunt atât de grave pe cât se spune, se pot controla mult mai uşor cu voinţă şi cu schimbarea stilului de viaţă, cu plimbări în aer liber, consum însemnat de lichide, consum de legume şi fructe. Niciodată în medicină nu urmăreşti altceva decât relaţia cauză-efect, nu înlocuieşti ceva cu altceva, aşa că, dacă eşti determinat să faci o schimbare, asta e calea, renunţi definitiv, nu cauţi să înlocuieşti“, a mai spus medicul.


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite